En ung bondes vardag

En ung bondes vardag

Men Pippi, varför har du en häst på verandan?

Bondelivet 2018Posted by Åsa Sun, November 25, 2018 21:22:03

De senaste dagarna har varit betydligt mindre kaotiska än tisdagen. (Vilket kanske inte är så svårt...)När man blir tagen med fingrarna i kakdegen!! Nam-nam i alla fall

I fredags var det studiedag i skolan. Något maken bommat totalt, så han väckte sonen, de åt frukost och när sonen manades på att skynda sig till bussen, protesterade pajken. Maken och stora flickan gick till lagården och jag fick en stunds extra vila. Sen bar det iväg till skogstorpet och stängselrivning. Lunch med familjen innan vi delades på olika håll. Jag till andra gården för att sätta upp nytt stängsel. Gav mig den på att göra klart, och när skymningen drog in var jag inte alls nöjd över att gå i sjökanten sen en jägare yppat misstankar om att vildsvinen har daglega i vassen...

Blev till att ringa några samtal och prata både hög och länge så att eventuella skummisar i skuggorna kunde hinna förvarnas. Inte bra för mitt klena psyke sånt här! Hemma en stund efter fem, så det var beckmörk!

Igår bjöds det på ytterligare rivning följt av flytt av korna på andra gården, i ljus, och vidare till campingbyn för att sätta upp stängsel. Att det kan vara så kul med betessläpp 24/11?!

Trodde inte "blå timmen" inföll 11:25!

När man är ute och kör så går det mer på automatik än nyfikenhet att man slänger en blick på ställena. Är någon hemma, ser djuren i hagen okej ut, eller finns det någonatt hötta med näven mot? Sorry, menar förstås HÖJA näven mot!

Så även igår. En blick genom rutan, ett par sekunder och huvudet kopplar bilden. I med backen och titta en gång till. "Men Pippi, varför har du en HÄST på VERANDAN?!" Bra fråga! I synnerhet som jag visste att gårdsägarna var rätt långt borta. Och jag har hört att detta stoet mycket väl kan ge sig iväg långt ifrån de andra. Vad gör jag nu?! Nån att ringa?! Tassa baklänges och låtsas som det regnar? Njä, det hade jag nog inte haft samvete till... I värsta fall fick jag väl försöka fösa ner henne mot lagården och spänna upp en tråd tvärsöver för att hoppas på det bästa, men nej då. Så enkelt kunde jag ju inte göra det för mig, man ska ju utmana det farliga: Hej hästen! Fiiina hästen! Du märker inte att jag är i stort sett livrädd för dig och minst lika allergisk... Men jodå, jag fick ta henne och vi tog en promenad runt huset, och ner mot hagen där de andra stod. Och där stannade hon. Hos valacken som stod på andra sidan uthuset. Vi stod där och blängde superlänge på varandra. Vem ska vinna?! Och kampen pågick i evigheter. Säkert nästan i en minut! Så gick vi vidare mot där jag tyckte mig se en skarv. Flytta näven längre från metallspännet på grimman och hoppas nylonet inte leder ström, så var det till att knyta upp eltråden och släppa in stoet. (Och en hårsmån från att släppa ut valacken, men det kapitlet blev Tack Och Lov aldrig skrivet...! Fan vad pinsam det hade varit!)

Dags att försöka ta kontroll över puls och andning igen, meddela mina synder och stängsla till mina kor. Vet dock inte om det var den kalla sjövinden eller hästkontakten som fick nosen att forsa hela eftermiddagen.

Välkomstkommittén! Lite grönare på det nya än där de varit. Om inte annat var det svårt att få dem längre än över diket! Hungriga stackare! Jäklar vilket stort område det var! "Det vet jag väl! Jag slog där i somras, det tog aldrig slut!" kontrade drängen senare.

Idag har det blivit lite brödbak, skickade ut ungarna för trädgårdsstädning, bytt till vinterdäck på bilen - vilket handleden inte alls gillade! Nja, skottkärrehjul var väl att ta i. Men betydligt smidigare. Triggade dock både armbågar och handled, men nu är det gjort för några månader.

Ett par dagar har handleden dessutom nästan känts bra. Varför tänker jag inte spekulera i, utan passar på att njuta så länge det varar. Precis som den minsta som äntligen verkar fatta hur man sover nattetid igen. Det är så värdefullt! När det grävs diken och lillhönan tävlar mot grävmaskinen om vems hög som försvinner fortast... Klart man måste tro på sina barn, men jag hade nog redan utsett en vinnare...!

Nu startar snart en ny vecka, så ha en bra sådan!

"Kom igen katten! Det svänger ju!"


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.