En ung bondes vardag

En ung bondes vardag

En bättre söndag

Bondefamiljen 2018Posted by Åsa Sun, October 28, 2018 21:35:10

Redo för flytt! Jag stängslade i sjön för en månad sedan. I skor! Nu var det till att gå sakta för att undvika svallvågor i stövlarna... Sista körningen på skörden. Tyckte nog maken skulle snäppa upp lite där han lurades ut med strängaren. Trots enträgna försök att undvika det, blev jag lik förgrymmat på att hämta tjurarna hos Morfar i fredags. De samlade sig fint när bilen kom. "Jag går före med spannen, så följer de nog efter upp!" sa Morfar och demonstrerade.

(Ungefär samma där som hos sinkorna - för att verkligen göra klart släppte jag djuren först och stängslade sen. Det är en rätt bra sporre!)

Men men, stack före med bilen och sprang över stänget. Var nästan runt när drängen anlände med kärran och killarna släpptes ut. De där klåddegrisarna lär jag få problem med... Jobbiga köttdjur...

Igår morse dök helt andra problem upp - snö! Snö?! Maken tog morgonpasset i lagården och själv lämnade jag barnen inne för en runda norröver. Inte en tendens till stänge - allt låg nertyngt, och lika få djur synliga. Dessutom var det ganska vältrampat utanför stängslet bitvis... Bara att börja gå rundan runt och isa av tråden, och sträcka upp den. Tjurarna återfanns bakom en lagård i lä, och jag hade bokstavligen en hög tjurar efter mig på väg tillbaka till bilen. Att så många djur kan få plats på så liten yta!?!

Spannen kom inte fram fort nog så en tjur fick jag i famnen när han var på väg mellan trådarna och möta mig. Lite ensilage i snön också, för att hjälpa dem lite. Men bara lite. Ännu längre norrut var läget det samma. Flera hundra meter ickeexisterande stängsel och inga djur. De fyra kvigorna dök dock upp ur sin grandunge medan jag letade elband. Okej, bara fyra grupper kvar att kolla. Hur skulle jag hinna med det, gärna äta frukost och vara redo för avfärd väldigt snart!? Hm... 4WD och året-runt-däck var det.

Lite kontraster med ännu lövklädda björkar... Och tallar har ju som bekant tvåfärgade stammar.

Som en skänk från ovan kom ett sms: Ska jag titta till ditt stänge och räkna in korna när vi ändå är ute o kollar över vårt? 24 kor va?! - O'yeah! Mången tack för detta.

Slirade hemåt och fortsatte till andra gården. Fick en chock! Där var ett lätt puder! Vad kan det vara?! Rätta mig någon. Men ca 1,5-2 km fågelvägen och ca sjuttio höjdmeter mellan byarna. Så det var ju en smidig titt där nere!

Hem och äta, klockan var ungefär elva, genom duschen och sedan iväg och fira Morfar som fyllde åttio i veckan.

Alla på plats, förutom en. Fullt hus med andra ord. Och första gången sedan det firades guldbröllop 2012 som vi sju kusiner var samlade. Nån förhalade det där tempot "hämta ved" och skyllde på Selma! För egen del brände jag pengar och nollade krediterna med blandade känslor. Dessutom bokförde jag och gjorde pärmen redo = många kuvert att tända i spisen med.

Idag har jag mest skrotat runt! Maken åkte på vaktmästaruppdrag i kyrkan. Barnen lekte efter frukost och jag åkte till mina djur norröver. Sen var det dags att göra nåt jag inte minns när jag gjorde senast - baka. Bröd, frallor, maränger och lite kakor. Och lite mat. Lite att äta och lite att stoppa i frysen. Dahliaknölarna grävdes upp och dammsugar-Bob slarvades bort i sovrummet. Återfanns fastkörd under gungstolen i vardagsrummet... En liten i nallefilt påkommen med att ännu en gång inventera badrumsskåpet.

Det var dags att ändra klockorna också. Detta djävulens påfund. Dessutom trots allt en av mina favoritdagar på året - en av få jag brukar vakna relativt utvilad när klockan ringer. Det vill säga, om man inte delat rum med en liten skitstövel som lagt tre timmar med illskrik. Och om man inte delat rum med en brandvarnare som började larma för svagt batteri ungefär lagom tills den lilla övertygats att somna om och jag själv börjat bli sådär lagom tung i kroppen. Den lillas dag har fortsatt därefter, inget har gått hennes väg och hon avlutade med att prova spräcka ögonbrynet mot hörnet på köksbordet - det höll - så hoppas skrikkvoten är fylld för denna kommande natt.

Denna söndag avslutades med en kalv. Den sista för året. Mjölkiskossan nedkom med en liten tjur. Härmed är även den årliga handmjölkningen avklarat, och kalven har fått i sig sin råmjölk. Dags för gofika för egen del och sedan krypa ner.
God natt.
Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.