En ung bondes vardag

En ung bondes vardag

Tjofftjofftjoff-helg

2016Posted by Åsa Mon, October 03, 2016 10:21:14

Krosset tog slut, så stuten satsade på att testa att tugga i sig botten istället.

På fredag förmiddag flyttades en grupp djur. Snabbt hem och tvätta håret inför klippningen.

All cred till lastbilschaufförer som tvingas backa in till en affärs lastbrygga, från stora vägen rakt igenom samhället... Och korka igen trafiken

Handla mina metallformar, hem och luncha, pilla runt lite, baka ut kakorna. Hämta Hans vid bussen, en halvtimme sent på grund av tågproblem vid bytet i Alvesta och sedan strul med tågbromsar en bit innan Värnamo.

På lördagsmorgonen tog mannen med sig barnen till höstmarknaden i Skillingaryd, sonens Dag, med stort D. Dagen då han kan köpa fler djur (för tillfället hästar). Jag och Hans stannade hemma och höll ställningarna. En totalt misslyckad tårtbotten fick resultera i plan B och en ny tårta gjordes. Mitt i allt kom samtal om en kalv på vift på andra gården. Äpplena i hagen hade tagit slut, så han hade brutit sig ut och fortsatt i trädgården. Drängen fick åka med ner på jakt och Hans sattes som spis- och ugnsvakt.

"Jag har väl inte gjort något fel? Enligt socialtjänstlagen ÄR barn berättigade lördagsgodis..."

På eftermiddagen kom närmsta familjen - Mor och B, Mormor och Morfar, Drängen och fru på fika. De fyra förstnämnda stannade även på kvällsmat.

Är det kalas så är det! Fatet till vänster är beställningsjobb från Mormor

Mitt under pågående kafferep togs beslutet att flytta ett bisamhälle från en uppstaplingskupa till en nygjord trågkupa och vintra in dem. Morfar ställde upp som frivillig bärare och utrustades med slöja och handskar!

Mor blev än en gång smått galen på mina önskningar. Men nyttogrejor, det är min modell. En peng i näven också, med stränga förmaningar om att den skulle gå till privata MIG! Och dit räknades INTE mat eller bensin... Hårda bud...

Söndagens födelsedag firades på rymmen med Hans - på Dagspa med frukostbuffé på Hooks Herrgård. Behöver det skrivas ut att man var såsig sen?

Körde hem "via" Värnamo för att släppa av Hans vid bussen. Tack för denna gång!

Vacker morgon på väg förbi den andra gården.

Hooks Herrgård i vacker höstskrud

En typisk "instagrambild". Vatten och himmel hand i hand.

Hur som helst tänker jag inte ha dåligt samvete för att jag smet igen - mannen kontrollerade och byggde älgtorn med ett av jaktlagen han är med i, för att sedan åka på barnkalas med barnen - vilket gav mig en lugn halvtimme på soffan med katten för att återhämta mig efter allt varmt-vatten-avslappning. Senare dök en vän upp, följt av min moster en stund senare! Bra att tårtan gick åt!

Denna vecka blir det till att hämta djur. Den alltid lika lagom ångestfyllda uppgiften. Lika skönt som det är att köra iväg djuren på våren, lika skönt är det när de är på hemmaplan. Det brukar dock sällan strula något nämnvärt med infångning och lastning, men man vet ju aldrig hur samarbetsvilliga kreaturen är. Ryggen är inte vad den borde, och tyvärr har jag ny massagetid redan på tisdag, så ser inte fram emot att tvingas misshandla ryggen efter det i veckan, med släpandet av grindar på typ femtio kilo stycket, då kalvar inte går att lasta enbart med stängseltråd som stopp. Det rör sig om trettiofyra djur, på fem ställen som ska hem denna vecka, då älgjakten börjar nästa måndag. Ingen vill hålla ansvar då, om jägare öppnar grindar, eller älghundar jagar kor istället för älgar. Dessutom åker min ständiga inryckare Jirka på en onödigt tråkig Finlandsresa denna vecka, så han är ute ur räkning för min del. Får muta mannen till en dag ledigt för att hjälpa till, tror jag.

En trasig boxvägg i lagården ska bytas (behov har funnits i tre månader, men ska ske "sen"...typ när det blir panik!), tjurar vägas och nyss försökte jag lura slaktbilen till att komma och hämta ett gäng så jag får loss ett par boxar då de tjurkalvar som nu ska hem också ska in och avvänjas. Får se om planen lyckas. Dessa chaufförer måste ju också jaga älg nästa vecka, så då hinner de inte bry sig om lilla mig!

Stängsel ska sättas, djur flyttas och stängsel rivas. Och så ska stängsel lagas, då det känns som om det kommit ett stim av hjortar/älgar som springer ner mina permanenta stängsel med trästolpar och ståltråd.

Dags att bränna av sommarens damm - nu är det höst!

Ännu en späckad helg avslutad, följt av ännu en späckad vecka. Helgen avlutades (hela helgen egentligen) av firande, och denna vecka sparkar vi igång med ett nytt firande: Åtta år med mannen idag! Lite galet faktiskt!