En ung bondes vardag

En ung bondes vardag

Sicket rännande!

2016Posted by Åsa Fri, August 05, 2016 22:23:08

Onsdag kväll: Biträff

Tordag kväll: Grillning hos grannar

Fredag kväll: Metartävling med LRF

Vilket biodlarknä är skönast? Tur det fanns dessa två och ett gäng till att provsitta...

Späckat schema helt plötsligt! Igår tog vi oss i kragen och åkte till Åsenhögas hembygdspark för våfflor och en titt på årets utställning. Det var nämligen sista gången för säsongen, så skulle det bli av så... Årets utställning hade fokus på kvinnorna, och deras arbete med textil. Dagen till ära stod ett par damer och kokade tvätt, drog en gammal tvättvagga och skrubbade trasmattor. Mycket folk och trevlig tillställning, som alltid.

Kul att se en tvättvagga in action! Finns en på Morfars snickarboavind, och en i lagården på andra gården! Roligt med historia!

På sen eftermiddag/kväll var vi bjudna till ett par grannar. De har två hästar och några får, och ingen gödselplatta, så de kör sin skit till mig. Det lilla det tillför spelar liksom ingen roll på alla mina kubik. Så nu var vi alltså bjudna till dem - som tack för allt skit vi tar utan att gnälla! En trevlig kväll.

Och på tal om att gnälla - alla ni som gnäller över att det är dyrt med bil - skaffa inte traktor!

"Mamma, ta en bild på himlen, den är fantastisk!"

Idag gick den årliga metartävlingen av stapeln. Den som den lokala LRF-föreningen arrangerar. Ett femtiotal personer var på plats. De flesta främlingar, men en del kändisar också. Sonen fick en liten liten pluttefisk, sedan trillade hans krok av.

Detta ledde till ett mindre sammanbrott i bilen på vägen hem - då allt bus mellan barnen tog slut och han fick tid att grubbla. Hans livsfarliga krok lämnades i sjön. Tänk om någon fisk ser masken på den och sväljer den. Då blir den ju skadad invändigt och kommer därefter plågas till döds... Ja, djurvän eller inte, det är frågan. Var hittar man balansen som förälder?!

Annars rullar det på här. Ligger fortfarande lite lågt, men mannen har gått några rundor med röjsåg, dels i skogen, dels på nygamla betesvallar. Har ingen före-bild, men tänk till slye på drygt en meter, så går det snabbt att inse vad betesdjur, följt av en eller två gånger med röjsåg, gör för vårt landskap!

Några grupper djur flyttas ibland. Jag har gått i sjökanten och stängslat idag. Och till alla er som säger att byn där den andra gården ligger är sååå fin, slät och stenfri - gå ner till sjön! Där ligger stenen! Men inga ben brutna och inga fötter stukade!

Kvigorna lärde ju sig att bada, och då den ena hagen går långt bakom hjorthägnet och slutar vid ån, nu utan vatten, då det återigen är extremt torrt, är jag inte sugen på att leta efter djur i grannsocknen! Eller på campingen där, för den delen. Stängt igen alltså, tappar mycket bete, men de har ju putsat av rejält en gång, och kommer det en syndaflod längre fram i höst får jag väl rulla upp min tråd och släppa på dem igen. Nästa gång de flyttas ska de tillbaka in i hjorthägnet, där behöver jag inte tänka på nåt stängsel!

VARFÖR ska man behöva gå på sin åker och plocka burkar? VARFÖR kan man inte släpa med sig en tom, lätt burk, när man kan dra runt på en full, tung? Skärpning, Svenssons!

Inte är det så smidigt heller att flytta djur, när en grupp på elva ligger på vägkanten, och på andra sidan vägen ligger de 18. Alla far upp och börjar tuta när man hojtar på dem. Tack och lov stannade de 18 på sin sida...

Idag har jag dessutom fått erbjudande om mer åkermark, två byar bort från oss. Den förolyckade mannen har haft åkrarna, min dräng haft betesmarken i många år, men alltid betat åkrarna i samma veva. I samband med överenskommelsen av återväxten bestämde vi betet i år också, men när det nu blev som det blev tog jag tillfället i akt att stoppa markägaren när han körde förbi. Om inte annat för att få veta om jag fortfarande kan beta, eller måste rädda allt vårt stängsel däruppe.

Vad ska det bli av denna femåring?? Sitter och pillar med sin modellera och kommer sedan och visar upp sin solros, gris och häst...

Imorgon blir det en ny roadtrip med Jirka.

Trevlig helg!