En ung bondes vardag

En ung bondes vardag

Kalvarna överlevde natten, jag stötvågen!

Bondelivet 2019Posted by Åsa Wed, March 06, 2019 21:46:25

Bara som ytterligare ett förtydligande, så var föregående inlägg endast en personlig och ogenomtänkt grunn. Inget facit och ingen faktatext. Men tack för all respons oavsett!

Igår rörde det till tillvaron igen. En kalv låg platt i lagården sedan vi bommat att flytta kossan i tid. Ruska liv i den och flytta ner paret i box så kvicknade kalven till kvickt med lite modersvård och bättre grepp under fötterna.

Drängen la hela måndagen på att gödsla ut uteboxen och igår blev det dags att ta itu med att strö upp den. Ungefär ett ton torv öste jag ut först, och toppade med trehundra kilo torrströ så de får det lite varmt och gott.

Yeah! Fick med den havererade torvbalen från uppfarten!

Det verkade som de trivdes och hoppade och skuttade både länge och väl innan de kröp ner. Filmsnutt finns på @bondeniskarvhult. Lite dåligt samvete hade jag dock igår när det drog ner på några minusgrader och snålblåsten ökade från deras öppna sida. Och mina småbebisar som bott inne i en varm lagård i upp till två veckor. Jag tror ändå att de har det bättre ute i den kalla, friska luften på en stor, torr bädd än den minimala, ständigt fuktiga jag kunde erbjuda dem inne i värmen. I och för sig kan jag nog lista ett antal personer (veterinärer) som totalt idiotförklarar mig om de får reda på detta, men jag har ju på papper att jag vansköter mina djur, så varför inte leva upp till ryktet liksom? Tänk lättnaden när de levde imorse!

Insåg att jag hade en kalv ute också, så den i skopan och kvigan på promenad på vägen till den torrare kalvhagen innan det blev lunch och iväg för att skriva EU-papper. Allt för bidragslönen. Förlåt, Jordbruksstödet.

Idag har jag provat en annan sak. Stötvågsbehandling av armbågarna. Förenklat; förstöra den friska vävnaden kring de inflammerade områdena för att kroppen ska skicka dit krigare och allt ska kunna få läka ut. Helt bekvämt var det inte. Men jag är tålig. Läskigast har istället varit i kväll - vänstra handleden har värkt nåt infernaliskt och knappt styrsel i fingrarna på den handen stundtals. (Rehab med tangentbordsskrivande). Under behandlingen kom en rejält brännande smärta längs ovansidan på den högra underarmen, men sen har där varit lugnt. Fast det känns som om jag sprungit ett maraton med armarna!
Rekommenderad vila under resten av dagen i möjligaste mån, så glad och tacksam för den snälla maken som tog eftermiddagen i lagården. Ska dock ta nattamaten med kalvarna om en stund, för de samarbetade visst inte riktigt med honom.

Kommit på hur man förenar nytta med nytta också - lagom att ta tandtråden på nattarundan i lagården. Istället för att stå och glo på nån konstigt grimaserande filur i spegeln kan jag ta en runda ut. Får säkert i mig massor av bakterier - ett under att jag inte har dött än! - Och jag lär få en chock den gången jag får för mig att tvätta jackan och hittar hela högerfickan full med upphittade öronmärken, bös och plackers...!

En jäkla nackdel som inträffat idag, var när verkstan ringde - drängen körde in traktorn igår och jag tog med honom hem efter EU-ansökan. Det läckte i en packbox vid fyrhjulsdriften. En liten titthålsoperation. Nu ringde de och meddelade att de hittat ett rejält läckage mellan motorn och växellådan - kräver storoperation med delning av traktorn. Precis vad jag behövde nu, så jag skuttar jämfota av glädje... Eller nåt sånt...
Undrar när snickarna behagas komma och fixa denna hallen då, nu när försäkringen tuggat klart...

Lite reklam ska jag göra också! Tittade en stund på TV igår, för ovanlighetens skull. "Vinnarskallar". Kände efter en stund att jag måste samla ihop hakan nånstans kring hälhöjd! Wow, säger jag bara. Det räcker med det. Rekommenderas en titt.

Någon har fått tillräckligt med hår för att stolt kunna ha "tåsch"! Taskigt när bullarna är slut. Då får man komplettera med något annat så vikten hålls.

God natt!