En ung bondes vardag

En ung bondes vardag

Ner. Upp. Och ner

2018Posted by Åsa Sun, October 21, 2018 22:35:50

Morgon Mina flickor<3 Kossan fick flytta in i box med en tjur över dagen. Väldigt konstigt med "det där blodet" som kom ut ur tjurens mage när han hoppade på kossan, tyckte 4,5-åringen.

Pressen har rullat vidare. I skrivande stund strax under 340 balar! Om jag och pressen är överens om räknandet. Plus minus några kanske... Och i runda slängar 6-8 hektar kvar som jag tänkt att slå. Men först ska det regna lite verkar det som. Själv har jag även en del stängsel som släpar efter. En lagård i behov av tvätt och småfix och ett gäng kalvar som behöver avvänjas. För att inte tala om det ständigt eftersatta hushållet...

Maken fick en stunds jakt på lördagsförmiddagen, själv fick jag en stunds pressning av det som jag lämnade på fredagskvällen för en första familjemiddag den veckan. Pressen backades in i maskinhallen, traktorn bands fast i den samme, eller kanske maskinhallsdörrarna i traktorn. En kviga lockades in från sitt äventyr och ett elaggregat lånades ut (till ingen nytta visade det sig, men gav likväl fika) och nosen styrdes hemåt. Nåväl, sen en i sammanhanget ganska lång pratstund avhandlades med en ny besökare till samma ställe.

Väl hemma var det bara att dra ett varv genom duschen och åka iväg på försenat födelsedagsfirande av barnens storkusin. Sent som Sören innan det blev efterrätt så varken jag eller barnen var så särskilt trevliga tror jag. Kanske borde öva på att svänga lite lugnare. Om man inte nyper kurvan i femtio knyck och riskerar att hamna på grannstolen, vill säga!

Tre sovande barn i bilen innebar den femte obebodda natten av "lekstugan". Det leks inte så mycket där, men sovs desto mer. Aja, den används i alla fall.

I natt var första gången på jag-vet-inte-när som lillskiten sov någorlunda. Tre-fyra timmars spring och skrik nattetid verkar ha blivit vardagsmat.

Efter en djurkoll på förmiddagen plockade jag och sonen av resterande tomater. Provgrävde upp några potatisar som jag hoppats maken ska gräva vidare på för att avlasta mina armbågar och handled (får se när/om det blir av) och kom på att leta efter morotsblast bland ogräset. Har nån middag räddad!

Tvillingtomat!??
Sen var det dags att hämta hem en ko och en kalv, så "nu har vi alla djur i samma kommun" som sonen så snällt rapporterade. Hemvägen gick via Mormor och Morfar, kärran av på lagårdsbacken och upp till grannstället efter en höbal till deras småtjurar. Allt för att dryga ut hemfärden så länge det går. Nu när jag ändå körde precis förbi med traktor och balklo liksom.

Åter igen; Dessa stirriga köttdjur. Det går ju inte att ta sig fram bland dem så förstenade av skräck som de är! "Åja, det värsta är att när de väl springer, är det efter mig de springer", klagade Morfar.

Ko och kalv av hos grannen uppe i byn och middag med familjen (Igen!). Avslutat veckan med en släng av gallsten, eller vad det nu är som långsamt krossar mellangärdet i ett skruvstäd...

Hoppas på ännu en lugn natt. Hade behövt det! Ska även försöka tränga undan det jobbiga besked jag fick tidigare idag. Den enda trösten känns som att det gäller en tant på 80+, hon har liksom hunnit leva det mesta av sitt liv. Men likväl blir man påmind om att inte ens de som alltid funnits för en, kommer att finnas för alltid..

God natt