En ung bondes vardag

En ung bondes vardag

Älgjakt och nygamla sängar

Bondefamiljen 2018Posted by Åsa Tue, October 09, 2018 22:18:10

Även om den lilla skruttan sussade sött i sin säng efter några lyckade rymningsförsök frestade friheten extra framåt tretiden då vi vaknade av ett rejält brak och ett illvrål. Där på golvet i mörkret låg hon. I fallet ner provade hon hörnan på mitt sängbord så ett saftigt jack var uppslaget i huvudet. Det blöder rätt bra! Och ont som det säkert gjorde gav hon hals i nära på två minuter innan hon upptäckte katten som kunde jagas. För egen del blev det en extra stund i soffan sen blödningen stannat någorlunda, och uppsikt på den lilla.

Kl. 3:25. Om ungen inte är still tillräckligt länge för att hålla tryck får man nyttja ett pannband så länge det är accepterat.

Inte kom hon till ro när vi väl skulle lägga oss igen, och då hon lärt sig klättra upp i min säng via sängbordet var det mycket spring. Tills madrassen lyftes ur spjälsängen och hamnade på golvet. Då slocknade hon som en stock.

Hade en söndag med lite småfix. En wire sattes i taket vid stugans sängar och därpå hängdes filtar. Nu är således "kojorna" kompletta.

Kattlådorna fick sin årliga helsanering och maken åkte på sin årliga älgmiddag som uppstart. Hemma bjöds di gamle in på kvällsmat och resesängen sattes upp till den lilla. Dryga decimetern högre sidor på den, så nu skulle hon väl bli där. Och det gjorde hon. Den natten.

Igår körde jag och drängen djur igen. De nya sinkorna kördes ner till andra gården och ett gäng av kor och kalvar togs med tillbaka hem. Enda gänget med blandade kavlar, de yngsta, så blev till att backa intill lagården och börja sortera. Korna ut. Tjurarna till de andra tjurarna och småkvigorna fick bindas in i brist på bättre förvaring. Inom ett år fyller EN upp hela drivgången! Det var nog inte så här nån av oss tänkte det...!? Kanske ett alternativ till platsbristen - duobås!?

Den lilla av dessa två små kvigor tyckte dock att det var dags att "tänka utanför boxen" så hon skuttade helt sonika rakt genom och ut på foderbordet. Ena hållet går bra, men inte tillbaka. Däremot gjorde hon hela dagen för ett antal tjurar på andra sidan foderbordet som fick en flicksnärta att sniffa på, tills jag tog med henne på en ny promenad runt lagården. Bindslet kortades och hon står nu ungefär där hon borde.

Småkillarna där ute blev många, sexton stycken. I väntan på slaktbilen som ska göra plats inne får de gå där, så "boxen" utökades, ströddes extra och en foderhäck sattes på plats då det börjar bli mycket foder att bära.

När man börjar plocka tegelsten på foderbordet inser man vilken tur man haft med pressen... Efter djurvaktsuppdraget åkte jag direkt bort och flyttade hemmadjuren. Hög tid, verkar 172, mitt i bild, att tycka.Maken var på jakt och även om mina kor höll sig lugna hade ett par hästar i samma by flyttat på sig. Två kvigor skjutna, och det var inte mina, som tur var. Och plötsligt kom den mest puckade kommentaren på länge; "Kan du hämta flickorna? Jag är i skogen!" -Jaha! Jag trodde man brukade jaga älg på stora boulevarden... Men men, det är ju min tanke. Välkommen hem till Wild West.

När de stora barnen fick sin sagostund i soffan på kvällen hördes plötsligt en svag duns och den lilla kom tassandes. Hur f*n gjorde hon?! Madrassen ner på golvet och packa ihop sängen. Sen var det spring! Oj, så kul det var. Tyckte hon. Men inte att bara dyka upp, utan först samla ihop filt, tre gosar, tio nappar. Tappa hälften, lägga ner och börja samla igen. Resa sig och tappa nåt...

Hejdå, du gamla fina spjälsäng! Vi ses till barnbarnen, så ladda för fjärde generationen.

Jag tog en snabbis till di gamle och hämtade svärfars växasäng från trettiotalet. Även om eluttagen sägs vara idiotsäkra nu för tiden vill jag inte ha den där pillegrisen närmre än nödvändigt.

Idag revs stängsel i norr. Kan meddela att jag hade lite problem en sväng - sjön har stigit och den låg inte stilla idag. Knappt jag fick upp mina stolpar ute i vattnet!

Fick hämta flickorna även idag. Alla tre barn verkar tycka det var väldigt spännande med den "nya" sängen som kom på plats under min frukosttid.

Jakten idag hade varit tillräckligt spännande för att bara olovliga djur visat sig, och en av hundarna återfanns på föräldragården hos mina kvigor. Enligt utsago ingen skjuten...

Slutligen kan man önska att man träffar någon, och på noll tid är Du med den. Det är en rätt go känsla. När man från ingenstans kan prata om stort och smått och allt däremellan. Det händer några gånger i livet, tror min förra gång var i USA hos besök hos en av makens sysslingar. Nu gäller det bara att förvalta det också. Oavsett vad titeln blir framöver. Man kanske blir stämplad som "en knepig jävel", Komandora eller alldeles, alldeles underbar;P