En ung bondes vardag

En ung bondes vardag

Eon, stängselrivning och på bättringsväg

Bondelivet 2018Posted by Åsa Thu, April 19, 2018 22:20:55

I tisdags körde vi balar som vanligt. Drängen körde ut traktorn ur hagen och jag följde efter och stängde efter oss. Styrde nosen mot nästa infart och höll på att krocka med en ko! Ohps. Backa, öppna och fösa in. Körde in nästa bale till andra gänget, tittar över axeln och ser två kor på väg norrut på vägen. Hm... Blockera infart med traktor, stänga till grannhagen på andra sidan och sedan ta en språngmarsch på behörigt avstånd i en annan hage för att genskjuta dem innan de drog till skogs. Lättare att fösa med tråd på två sidor vägen... Kanske får överväga att stänga under arbetes gång nu. Vårkänslorna spirar. Och sjösläppet är gjort. Tre veckor senare än förra året. Inget vatten uppe vid huset mer, även om det inte uppskattades av alla. Kalvarna brydde sig inte särskilt. Tycker inte att jag eller drängen behöver skämmas för hans plöjning. Men om han plöjer upp nån kabel uppe på torpet i skogen, vägrar han att plöja igen, sa han.

Och de tjugo små släpptes ur sin lilla krage.

En lur på soffan, en snabb dusch och ännu snabbare lunch senare lämpades den lilla in till drängens fru och jag åkte på träff/föreläsning om byggnation till dikor/köttdjur. Väldigt trevligt gäng, måste jag säga. Hade inte behövt någon föreläsare, vi avhandlade många ämnen ändå!

Hemma fick jag höra att strömmen gått på den andra gården. Mannen åkte dit för att göra en snabb felsökning och hittade orsaken också - en synlig kabel i plogfåran. Förra året plöjdes varningsbandet till kabeln upp i andra änden av byn. Jaja, Eon har fortsatt hög nätavgift... Man kan ju tycka att man ska kunna plöja utan risk för kabelbrott. Men men, ännu en "myndighet som motverkar bönder". Servicekillen som kom ut på en timme skakade bara på huvudet. Tur i oturen ändå att det bara drabbade en av de egna gårdarna. Kabelbrott längs stora vägen hade troligen släckt stora delar av samhället.

Risken är väl att det sista samtalet inte är ringt då det finns mer åker längs vägen som lär/bör plöjas framöver. Om det är samma grävare, menar jag.

En sån här bok behöver inte en bonde läsa. En på lagårdsträffen ifrågasatte varför det som är till bönders fördel står i ATL, Land Lantbruk och Jordbruksaktuellt, när det borde stå på Aftonbladet och Expressen och därmed nå ut till "Svenssons". Där står ju bara det som absolut INTE gynnar bönderna.

Jag var en sväng hos Jirka för att försöka hjälpa honom pumpa igång hans traktor. Luft i systemet så går de inte så bra. Han hade kopplat plogen på 650:n (som för övrigt kopplades för omröraren i gödselbrunnen idag) men justeringsveven för den ena hydraularmen funkade inte, så det gick inte att ställa in plogen. Istället vevade han igång sin traktor, som gick som en klocka i tre kvart, innan den suckade till mitt ute på hans åker, där han kollade inställningen och blev ståendes. Ingen diesel gick att pumpa fram, och när han lossade ena ventilen fick han den i näven, så lika bra det. Maken åkte dit för en stund sedan för att lossa plogen och låna hem den, och även dra upp den lilla MF 135:an till mer servicevänlig plats. Det är långt från dagis via tjurkoll, så hon somnar... Har konstaterat varför jag har krossade ägg nästan dagligen - fem hönor i hög kanske de inte är gjorda för... Igår firade vi vår åttonde förlovningsdag! Nog tusan hittar hon "den enda otäta platsen"... Dagens fråga: Omringad? - Eller däckad?! EN fläta och på sidan, var kravet... Får snart byta säng till den lilla. Den är visst för kort! Och inte ville hon vakna imorse!

Igår liftade jag med sömmerskegrannen till stan för att - igen - hämta min Navara. Mekanikern kom ut och var så oerhört len och mån om att berätta vad de gjort som de inte skrivit upp. Det skiter jag i! Jag vill veta vad de gjort för de tretton tusen de krävde mig på! Och definitivt vill jag att bilen ska funka därefter! Att de oljat gångjärnen i bakluckan, visst tack, men det kunde jag gjort själv...!

Idag har jag känt mig bra igen, utan frossa, svettningar och molande illamående, så då hivade jag upp den lilla på ryggen och rev stängsel som nån latmask fuskade med i höstas. Och konstaterade att jag nog (verkligen) behöver kontakta en sjukgymnast för mina knän. De är inte goa nu ikväll.

Drängens fru hade sett första svalan idag också, så nu är det vår på riktigt. Understället rök av. En T-shirt under vindjackan och mössan blev liggandes på hyllan till förmån för en ny keps. Inte alls lika bekväm och skön som den gamla jag haft i åratal, men jag får väl ge den en chans i alla fall.

Avslutade med att väljas in i styrelsen i skolans föräldraförening på årsmötet. Men grand finale blev ju återigen sjön!

Vidgat vyerna och fotat från ett annat håll! Till höger skymtar vår balhög. Notera månen i vattnet på bilden under!


God natt