En ung bondes vardag

En ung bondes vardag

Sexism

Bondelivet 2018Posted by Åsa Wed, April 11, 2018 21:47:07

Vaknade till reflektioner. Efter en natt där barnet sov till fyra, både hon och jag klev upp och kissade innan hon trycktes tillbaka i sängen med en flaska välling. Tänkte lyssna på halv sju-nyheterna, men tittade upp kvart i sju. Den där kvarten gör mycket på morgonen...

Är det bara jag som reagerat på detta med hur man tilltalar någon?! Vid kvinna till kvinna, man till man och kvinna till man är i stort sett allt tillåtet. Men så fort det är en man som knappt är på väg att yppa något till en kvinna, så är det sexistiskt och övertramp.

Jag kanske är oförstående och intolerant, men efter #Metoo i höstas är det ju så enormt uttjatat. Missförstå mig rätt, det är inte okej på något vis, men varför dra upp sådant som hände för åratal och åter åratal sedan?

Ska man hårddra det har jag också "varit där"; En man kommenterade att om han varit singel skulle han bjudit hem mig för att bada jacuzzi. Ok, tack för komplimangen, svarade jag.

En annan gång hade ett gäng varit ute och jobbat och blivit överraskade av en åskskur, satt vi i bilen på väg till "basen". Fick en hand strax ovanför mitt knä och när jag höjde på ögonbrynen mot honom, var svaret "jag bara kollar om du är blöt... Vi är ju nära ditt nu om du behövde torra kläder". Nej, inte en helt okej kommentar kan jag hålla med om, men det var också den jargongen vi hade i gruppen och var Du med varandra. Hade jag lagt handen på hans knä, för att kolla om han var "hård under byxan" hade det aldrig setts som sexism.

Med denna långa inledning tänkte jag meddela att jag gav en säljare en smäll på näsan idag, eftersom jag inte kunde hålla mig för kommentaren, eller för skratt för den delen; Jag kontaktade honom för ett par dagar sedan. Han ringde upp idag, och pratade sig varm, precis som de flesta säljare. Rätt vad det var säger han (totalt oskyldigt och omedvetet): "Det bästa vore om vi kunde träffas och klämma och känna på varandra för att se hur det känns...!"

- Vågar du säga något sådant till en kvinna efter #Metoo?! var jag tvungen att fråga medan skrattet bubblade upp.

Den stackaren försökte stammande förklara att det lät så illa när jag uttryckte det så! Han hade aldrig haft en tanke på "hur det kunde tolkas".

Jag tog inte illa vid mig heller, inte alls, men jag garvar fortfarande.

Nog om detta. Man börjar ju undra... Solen är inte bara bra. Men han var avslappnad... Petade upp ett tiotal kalvar som låg på liknande sätt... Snart dags att börja med gödseln också.

Packade in minstingen och drängens fru i Navaran, körde efter den nya V70:n på oljebyte och sedan följde hon efter mig till stan för inlämnande av Navaran på service.

Mötte upp drängen på föräldragården för att koppla plogen, men den var så väl instuvad att maken fått åka ut nu ikväll för att trassla ut den.

Jag hade tänkt mig att åka iväg, men huvudvärken slog till som en direkt käftsmäll och både lust och ork försvann, så stannade hemma från studiebesöket.

Istället blev det ännu en sväng ut till den inlåsta kossan och kalv sedan morgonen. En lång strid då med ätande och dags för ännu en nu, då det blev uppenbart att kalven fortfarande inte hittat spenarna - sög på kossans armbågar. Smarthuvud...

Mamman var inte glad på mig någonstans över att bli instängd och ett tag trodde jag att hon skulle ta grindarna på hornen och hiva iväg dem. Inte heller nu var hon speciellt glad åt att bli fastbunden (eller bundfasten, som lillhönan säger). Noll intresse på kalven så hämtade en liten skvätt mjölk i tanken i en flaska och tvingade i. Sista matskeden väcktes suget och kalven föstes mot juvret och tog. Efter några minuter vågade jag mig på att släppa kossan då kalven både bytte spenar och juversida hej vilt - och gav mig sitt visitkort, tack för detta. På mina långkalsonger med... Jag skulle ju bara...

Fick loss repet, men inte från hornen. Kossan ställde sig och blängde på andra sidan grinden och jag tänkte i mitt stilla sinne att "nu får jag stryk, undan med fingrarna". Stod ändå kvar. Kan tänkas dumdristigt, men jag tror att mina läsande bondekollegor förstår resonemanget. Inväntade smällen från hornen, men istället tryckte kossan fram mulen och slickade min hand innan hon vände sig mot kalven. Typ som om hon tackade för det lättade juvret. Vad vet jag. Har man väntat en hel vecka med att få åka till bygghandeln måste man ju hjälpa till!

Dags att köra ut maken till föräldragården efter bilen. Han kom nu med traktor och kopplad plog.

Ska bara hämta in en husvakt från grannens. Det räcker med att ungarna petades i säng innan jag "skulle bara vattna kossan" som råkade ta 45 minuter. Hoppas ungarna somnade...

God natt