En ung bondes vardag

En ung bondes vardag

Jordgubbar för hela slanten

Bondefamiljen 2018Posted by Åsa Sat, May 12, 2018 21:58:16

Igår blev det stängsling för hela familjen och släpp längs hela sjökanten för korna. Maken startade jordfräsen och jag sådde lite i landet. Vidare startade han gräsklipparen, det jobb som tar ett par timmar om man gör det halvslarvigt och ... längre tid om man gör det ordentligt... Själv hängde jag på mig röjsågen och körde en runda i trädgården. Sen kom ju fortsättningen med att räfsa upp det hela. Hönorna blev glada i alla fall! Ungarna lastade på skrindan och körde fram!

Stenbrytare! Sonen stängslade in förgätmigejen från gräsklipparen.En stund senare:Vitlöksmarodör!! Med hatten nån annanstans och den ena skon på okänd plats är hon lika skitt och lyckli' ändåSedan var det dags för den enda TV-stunden jag kräver om veckan - Let's dance. Denna fredag med korg på korg av efterlämnad tvätt som sällskap. Och så vitt jag vet står de kvar på golvet i vardagsrummet...

I natt var det sonens tur att bli dålig. Känns långsökt att "hoppas" på det dåliga vattnet (som han inte borde kommit i kontakt med) så bara att hålla tummarna att vi andra klarar oss. Precis som lillhönan har han kört en hård dag idag igen, nästan som vanligt, och lagom till kvällens middag kom det en omgång till i tröttheten.

Efter frukost kröp jag själv ner en stund. Flera krånglande nätter och långa dagar tar ut sin rätt. Men bara att pallra sig upp och sortera djur igen - kört iväg sex kor och sex kalvar till Långt Borta, och två kor med två kalvar till Ännu Längre Borta. Såna som jag hämtar hem i oktober och inte behöver bry mig nämnvärt om tills dess. Whaaa?! Självskadebenägen?!! Jag grävde upp och han började gräva ner. Ja, och hon hittade vattenkannorna!Rättaren inspekterar.Vi verkar ha välmående maskar på gården!

Hemma igen sen var det dags för lagård, som maken tog, och jag pallrade mig bort till jordgubbslandet som förvuxit totalt. Ny mission är att gräva fram ett par gångar. Men har så mycket fina plantor att jag nog får förstora landet en aning sen jag gett bort överflödet! Vill någon ha så säg till.

Gick ut efter middag och läggning av barn för att rensa den ena av raderna, men efter det tog jag slut, så dags för sängen.

Maken åkte iväg med harv och skopa till skogstorpet. Han är galen!

Till veckan som kommer firar vi bröllopsdag. Är någon sugen på tre ungar en natt till helgen och ett par pass i lagården, så säg gärna till. Jag önskar mig en stund som VI och utan krav. Wish me luck...

God nattSom en stut pissar...

Bondefamiljen 2018Posted by Åsa Fri, May 04, 2018 23:08:24

OJ! Vad tiden sticker. Och orken med den!

Det har varit pussel med det mesta, och en utmaning i sig att få i den minsta penicillinet.

Ett lass spannmål hämtades, kördes hem på småvägar och skruvades in mellan skurarna.

En dag spenderades med att städa i grovfarstun - äntligen. Har varit behov väldigt länge, men ett väldigt otacksamt arbete. Skönt när det är gjort i alla fall. Både tid och väder klaffade så alla saker kunde hivas ut. Det är ju inte stort nog att kunna flyttas runt på i kyffet, och har inte varit så spännande att skicka ut sakerna i snö eller tiotalet minus. Och det är ju roligare att städa när det verkligen syns!

Av någon anledning la jag mattan i blöt före tvättmaskinen....

Svägerskan som fyllt jämt firades och fick bekräftat att den lilla är lik sin farmor. Nästan lite läskigt!

En söndag med skoshopping till flickorna - fanns i stort sett ingenting till pojk. Den lilla provade alla möjliga formationer i kundvagnen, så vill till att hålla koll på henne! Sonen fick ett nytt metspö som invigdes med en fisk under första halvminuten, sen inget mer. Vattnet delades med kossorna!

Katterna spexade på sitt vis och hönorna visade upp sig!Valborg spenderades med Jirka som medhjälpare till sortering av kor med kalvar. Gick oförskämt smidigt, måste jag säga. Herefordligan gick iväg för sig och fick en tjur på första maj. Liksom gruppen "spara-kor" med kvigkalvar. Slaktkorna sorterades ut och går för sig bakom lagården och ska tas in i väntan på slaktbilen så fort jag hunnit få ut några stycken inifrån så det blir plats. Nu inväntas klartecken från sommarskötarna att de har hagar redo med gräs att äta så ska resten köras iväg sen.

Ska hon aldrig tröttna?!En middag hos min moster gav även sonen chans att flaskmata ett litet lamm hos deras granne.

Maken fick en slägga i nacken med bland annat hög feber från ingenstans och "kollapsade". Kroppen sa stopp. Igen. Han sov ett dygn och är tillbaka.

Gödseltunnan kom igång och äntligen har oron för översvämning i brunnen passerat. Ett lass ensilageplast har maken varit iväg med idag, ännu ett ska iväg på måndag. Själv har jag harvat - igen - hemma idag och plockat sten. Drängen har lagt två eftermiddagar med stengrep där, själv har jag kört iväg fyra fulla grepar och två skopor med handplock idag. Har minst en grep kvar och en skopa, utan bekymmer. Så lämpligt att det är marknad imorgon. "Ungar?! Behöver ni pengar...?!"

Ett kättinghalsband harvades upp. Så fint trätt med öglorna i harvpinnarna... Frågan är hur länge och varför det legat i åkern.Vill man träffa mamma får man ta trehjulingen till vägkanten, hänga hjälmen på styret och ta hörselskydden ur korgen! Sonen har börjat intressera sig för att köra. Finessen med effektivitet och liknande är dock inte med. Det är nu man hoppas att ingen får för sig att ta flygfoto - det är kört på åkern som en stut pissat.Nu ska jag försöka sova bort mitt illamående och tanka för en dag på marknad följt av en ny skojakt för sonen... Sen blir det väl till att harva ner gödseln som drängen eventuellt sprider på det nyharvade imorgon, eller lasta det där sista lasset plast.
Trevlig helg och God natt

Verkar lovande...!

Bondefamiljen 2018Posted by Åsa Tue, April 24, 2018 21:25:32

Tassade ner lite försiktigt idag till ligghallen och kikade på kalven. Öron rätt upp och spikrak i ryggen! Märkte honom och släppte ut honom med mamman. Hon var inte sen på att ge sig iväg, men stannade direkt utanför när kalven blev efter. Kalven själv fick jag putta ut för handkraft - han har väl inga bra minnen av livet utanför halmbädden...

Direkt utanför förenades mor och son och han satte till att dia. Kättingen kring min nacke rasslade ner med en duns.

Blåst, regn och ösregn gav en dag för byte av stängselstolpar. Gick över en del permanentstängsel hemma men inte allt. Närmre femtio nya stolpar trycktes ner med drängen i traktorn, sen var det för mig att gå in och stoppa underkläderna i tumlaren, typ. Hittade vårt förrymda "trappsteg" till bryggan vid kornas vattenplats längst bort på gården! Fick snällt försöka asa upp den lite på land.Slamtömmaren gjorde mer åverkan på gräsmattan än traktorn...

Lillhönan hemma med pappa, men ganska pigg. Utvecklingssamtalet på dagis genomfördes och den minsta fick se livet innanför kapprummet. Jättekul, verkade hon tycka.

Två små försiktiga steg har hon tagit idag också. I ett par omgångar. Snart är det slut på friden.

Dags att ta sockerkakorna ur ugnen, kvällsfika och krypa ner. Läste ut min kriminalare tidigare, lyssnar på en vid jobbet och undrar om skallen reder ut trasslet med en tredje på kort varsel...

God natt.Mångsysslardag

Bondefamiljen 2018Posted by Åsa Sat, April 14, 2018 23:04:57

En man får inte önska "en kvinna vid spisen" (även om jag också önskar det ibland. Hade varit smidigt....!), men Länstrafiken får önska kvinnliga busschaufförer för att de kör bättre... Märkligt!

En promenad i torsdags med några andra mammor och barn i kyrkbyn på förmiddagen följt av våffla och sedan ner till samhället för lite handling. Hon fick en ny, tunnare mössa från min hovleverantör. Med det "gamla" märket för "det syns bättre på bloggen när de hamnar där", så får väl göra lite reklam då för Lilla h!Jag och drängens fru lastade bilen full i torsdagskväll och åkte på utlämning med Rekoringen i våra trakter. Hennes lager på ost och ostkaka lättade rejält! De hjälper mig med mycket och jag försöker hjälpa dem tillbaka. Från att byta taklampor till att administrera ett facebook-konto. Ingen idé att försöka lära dem det, när de precis släppt snurrskivan på hemtelefonen...

Igår skickades lillhönan med dagis på teater, maken passade på att köra en tank med motorsågen i vedhögen. Jag och drängen åkte efter en harv jag köpt, och väl hemma passade jag på att sälja min halva av den andra till delägaren som då stod på lagårdsbacken.
Man ska ju alltid ha grejerna samtidigt, så de senaste åren har jag kört med vår gamlagamla harv. Som lämnar åkern väldigt fin, men är bred på vägen då den måste fällas upp för hand. "Antingen måste man ha hjälp eller får man ta i så det smakar blod i munnen" sa Prästabonnen en gång. Han sa det. Han som är nästan två jag och musklig som tusan. Undra på att jag ser det hela som en total omöjlighet! Annan harv med hydraulisk ihopfällning. Nästan en dröm!

När hela familjen var samlad blev det en tur på åkern för att riva tvärstänget där. Två bitar ska plöjas, så lika bra att slå ihop det till en! Mitt i allt ringde verkstan om att min Navara var färdig. Det skulle den vara tidigast måndag, hette det.

Morfar har rätt som säger att man inte bygger kondition på sofflocket - eller har ungen lagt på sig under vintern...! Jag som inte besitter fördelen att kunna svettas tog av mig en tröja som var drypande blöt på ryggen.Mannen gjorde klart med rivningen, barnen lämnades i trädgården och drängen fick ta en paus från plogen och köra mig till stan. Synd bara att det gick åt oerhört många tusenlappar för att märka att bilen lät betydligt värre när jag kom hem men den än när jag åkte hemifrån med den. Buss på verkstan igen. Fan vad trött man blir...! ...Och så hoppas man att det är gamla saneringssynder...

En alldeles för sen middag i vanlig ordning innan det blev en kraschlandning i soffan. Maken vaknade efter några timmar och själv hade jag lagt mig och vaknade halv ett av att han härjade runt på nya andravåning och målade ribbor... Nej, jag är inte helt övertygad över hans dygnsrytm...

Idag har varit en mångsysslardag; Sonen hade kompis, visade stolt upp sina två skördetröskor och när han erkänt att han byggt utan beskrivning fick han kommentaren "Wow vilken bra hjärna du måste ha!" och sonen höll med - och jag också! Maken har bytt däck på sin bil och släpet. Jag har bytt på min - han har inte förtroende för det då det vid ett par tillfällen bonkat och smällt från bilen kort efter. Vilket alltid avhjälpts sedan man stannat vid vägkanten, fäljkorset letats fram och bultarna dragits åt... Är några år sedan sist, men gör jag det själv vet jag hur det blir gjort... Så undrar man varför det alltid fattas en...

Den där lilla i familjen, däremot. Hon borde ha en röd vimpel surrad i rumpan! Igår tvärs över grusgång och långt iväg på andra delen av trädgården. En dust med sandlådan gav bula i pannan, fläskläpp och sönderskrapad haka. Idag var hon plötsligt uppe på trappan med katten. (Vi övar på att backa ner och det går relativt bra!) Sedan var jag i boden och grävde fram mina däck som givetvis hamnat längst ner. Familjen gick iväg av någon anledning och trodde hon var med mig - jag trodde ungen var med dem, tills jag hörde henne jaga katten på vägen.... AjajajAJ! Hon blir inte där man sätter henne, om vi säger så.

Komposten grävdes ur och det som gick lades i det tilltänkta potatislandet. Trodde att min traktor skulle hyras in med plog, men tydligen kan det strula även för såna som har får, så den kommer nog imorgon och plöjer enskärigt.

Hittade äntligen den försvunna barnskeden...Sonens dagsverke! Och nya bekymmer - var är vårt "trappsteg" kring bryggan?!...En kalv hittades ledsen och slokörad ute med riktig ränneskita, så han bogserades in med mamma i ligghallen och tvingades i en shot med lite energihöjande och saltbalans. Körde ner nu för en stund sedan och strödde rejält till dem. Kan man roa sig med klockan nio en lördagskväll! Kalven såg piggare ut - öronen rest sig - och kossan var blankare om spenarna, så vi hoppas på det bästa.Och medan vi gjorde allt detta, sprang någon annan och gifte sig! Jag fick för ett par månader sedan ett sms som klargjorde att tiden med "Hans" var förbi - hon skulle ha ett nytt efternamn. -Så fasen heller, svarande jag. Då blir det FRU HANS! (Svaret som följde är inte lämpligt att publicera här!) All lycka till dem! Tjoho vad kul!

Det var så många som hade sura miner för att de inte bjöds på vårt bröllop och flera vänner försvann där och då. Det unnar jag ingen annan. (Även om vi snuvas på det datum i september vi varit bjudna till i ett par år...;) Lös det hörr'ni!) Det känns lite galet att det är över tjugo år sedan denna bilden togs på mig och Hans!

Börjar kännas som läge att krypa ner, så jag önskar god natt!

Zombie

Bondefamiljen 2018Posted by Åsa Tue, April 10, 2018 22:47:38

Familjebad med goda vänner inkluderat. (Farligt att bada - man kan äntligen tappa tanden som dinglat runt i veckor)

En sväng hos di gamle med potatishämtning och lät husråttan smaka... Hon la även två i brorsans stövel innan kassen hann komma undan...Fantastisk helg med gott om familjetid, trädgårdsstädning, penséeplantering och frösådd.

Halvspontant inbjudna gäster i lördagskväll genererade lite städning.

"Så rent att man kan äta på golvet..."

Billetande och bilköp avklarat till drängen och fru.

Ny avelstjur tingad.

Reko-ring på torsdag.

Kontroll av bina - tre levande samhällen.

Tjugo kycklingar att bekanta sig med.

Kalvningar härs och tvärs. Två senaste dagarna utan. En i eftermiddags, två ikväll.

Unge med boll, kalvrep och selensprutan så bar det av längs vägen...

Känslan av otillräcklighet som ständig följeslagare. Precis som illamåendet av trötthet.
Vinglar runt som en zombie. Noll koll på allt känns det som.

Maken iväg igår. Vi iväg idag. Jag iväg imorgon och på torsdag.

Två förkylda barn varav ett har väldiga problem nattetid med typ obefintlig sömn som följd. Den ena tog igen det idag (dock inte jag tyvärr, med facit i hand) - somnade vid åtta och väcktes klockan två... Kissen gjorde sällskap i andra vagnen.

Inropad av maken för middag idag tjugo i sex. Hann både äta och duscha och var bara ett par minuter försenade till föräldramötet klockan sex.

Hem igen till svägerska/faster som var barnvakt och hoppa i andra kläder för märkning av dagens kalv nummer två och tre. Tolv kvar om jag räknat rätt.

Denna kossa har nog de flesta diagnoser som går att få. Hon är totalt onormal enligt alla normer - en ko SKA INTE sitta!

Som jag skrev på Instagram - det är sannerligen inte lugnt här, men relativt okej.

Hoppas ni har det bra! "Har du tittat ut?" ringde drängen igår och frågade. "Gör det annars!"

God natt (hoppas jag innerligt...!)Elefantkor och ny döing

Bondefamiljen 2018Posted by Åsa Tue, April 03, 2018 22:08:04

Dags igen då. Midnattsvandringen visade inga tecken på nåt, men rundan klockan fem resulterade i en halvdöd, nerkyld kalv. Abrupt uppvak och denne in i lagården, inlindad i ett gammalt madrasskydd och i mängder av hö som fanns tillgängligt.

Ett försök med varm mjölk i kalven gav inte heller resultat och innan det var dags för frukost och väckning av barn hade lilltjuren flyttat en våning upp. Ännu en äkta hereford som jag hade ekonomisk förhoppning på...

Maken var sen, så han tog dottern med sig till dagis och jag tog sonen till fritids innan det blev dags för lagård. En kik ute i hagen visade på en ny kalv, en riktigt piggis som stod och snuttade - sonens kviga fått en kviga!

På dagen fyra veckor sedan kalvningen drog igång, räknar då inte med de tre hereford som kom i januari. Skönt att det är komprimerat. 47 kalvar på 46 kalvningar, åtta döda. Arton kvar...

Släppte ut det par som jag stängt in då även denna kalv trodde sig vara en elefantunge och letade spenar mellan kossans framben. Verkade gå hyfsat nu och eftersom kalven betedde sig som en kalv på grönbete hade han nog fått i sig. (Har sett honom äta flera gånger under dagen sedan!) Däremot kalvade en kviga igår, och hon var inte helt snäll. Tur kalven är extremt efterhängsen, då hon snurrar och sparkas som bara den. Detta nya par fick inlåsningsplatsen och även där har kalven ätit en omgång, omkullvräkt, trampad på och flertalet gånger sparkad, studsar han tillbaka till maten som en hårdspänd fjäder. Får hålla koll på vad som händer när de släpps ut sen. Han kanske kommer på att det finns snällare kor...

Det bästa vore att kokvigan skärper till sig! Nästan strypt ko så kalven fick lite lön för mödan första gången. Smidigaste vägen till mat...

Fika och sängen.
God nattNästan krock med en polis

Bondefamiljen 2018Posted by Åsa Mon, April 02, 2018 21:56:03

Sen sist?! Tja. Nu har det i alla fall hänt; Kombinationen av tid, ork OCH internet har infallit! Någon har en skruv lös... Det var ett bekvämt sätt att få rena fönster! Tro mig! Tom WWF anser att betesdjuren behövs. Vore det inte lämpligt att vi håller dem friska och på en rimlig nivå då?! Och äter upp överskottet?! ...Och så vitt jag vet ligger de där än...

Var ute sent och drog in en pigg kalv i ligghallen i onsdags. När jag kom ut i torsdags låg han död. Varför? Ringde veterinär om obduktion, första frågan "får du i dem tillräckligt med råmjölk?!" Eh, nä... Jag har aldrig försökt mata en icke-född kalv... Men man kanske bör tråckla in en sond genom fosterhinnor och sånt inne i kossan, så kalven säkert har en grundplåt när den väl föds...!? Jäklar vad smart jag måste vara!;P

Fick i alla fall besked ganska fort från labbet att de inte hann ta hand om kalven före helgen. Dålig planering att dö precis före en långhelg! Den isolerades i många lager balplast och har hämtats idag, får se om jag får vad svar jag behöver (eller vill/inte ha).

En lika uppskattad som ovanlig syn. Vi båda i soffan. (Plus katten då!) Sen att den ena sover... Jaja, man kan inte få allt!Kråkan raskar över isen...

Fredagen blev en uppväckning av Navaran och en tur till di gamle med lillhönans gamla växasäng. Hon har haft den på rummet tills nu och vi får ju inte färdigt rum/klädkammare inom rimlig tid känns det som. Rummet ja, sonens nya rum. Vet inte om han får det... Perfekt utsikt över två hagar. Dagsstatus som detta:

I lördags blev det en sån där nästan-40-mils-trip i dagsutflykt. Middag för syrrans nye son. Mycket märklig känsla att gå inne i lagårdstid och veta att Jirka gick runt där ute! Lovade dyrt och heligt tidigare att inte ens titta ut på morgonen - hade inte haft en chans att lösa några eventuella problem, men insåg att om jag skulle lämna över allt hade det blivit en lååång lista att bocka av, och ändå skulle jag ju inte få jämförelsen med hur det var kvällen innan.

Ännu en bamseherefordtjur.

En runda tog jag. Allt lugnt och stilla. Jirka fick dock i uppdrag att släppa ut det par jag stängt in kvällen tidigare då jag var osäker på om kalven ätit. En småilsken ko. Har sagt i tre år att hon ska på slakt. Nu ska hon det definitivt, även om hon råkat vara hornlös... Fick tag i hennes kalv i ljumsken och lyckades släpa in. Och tvinga fast bakom en grind så kossan var tvungen att gå in och kolla läget - smack, Lurad!

Svårt att hämta andan där efter. Hostigt och tungt blev det. Nästan som när vi var i pulkabacken för många år sedan och orken liksom fick tvingas fram. Vaknade i och för sig där på natten och hade megahög feber och influensa... Nu har jag nog bara dålig kondis!

Hur som, vi var iväg och styrde hemåt sent nog för att äta kvällsmat på vägen. På Mackdonlasch, som lillhönan sa. En provkissning för samtliga innan hemresan fortsatte och där vände jag mig om och höll på att sätta nosen i bröstet på en uniformerad polis! Haha, vi såg att bilen kom och skojade lite med barnen om att de "kanske tar oss". Nästan krockat med en polis. Vilken bedrift på meritlistan! Blåljus satte de på när vi kom ut och de var på väg iväg, en hit hos barnen. "Jag har inte kräkits nåt!"

Söndagen blev lugn då maken och lillhönan gick till djuren. Jag och de andra gav oss på att ta loss tyget på stolsdynor och sofflock. Det som hade behov för ett år sedan, men blev tänkt att väntas med tills byggdammet var över... Började vara väldigt hög tid nu.
Efter det dumpades den minsta i vagnen, de stora barnen hos drängen och jag och maken tog en tur på tu man hand. Tja, typ. Nytta med nöje, som det bekant heter.

Fick dessutom middagen serverad när vi kom tillbaka! Lyx eller vad?! Kalvarna som ploppat en om dagen tog ledigt den dag vi inte var hemma och tog ikapp det med tre i söndags. Oddsen att man råkar sätta nappflaskan på en kork i diskstället och det lyckas bli vacuum?!! Krokus, titt i bikuporna och lite matpåfyllning. Och givetvis har musen boat i ena kupan...

Dagen idag har bjudit på fantastiskt vårväder. Heldag ute. Ett familj som har en stuga framme i byn kom förbi med fiberkontrakt till mannen och dök in så lämpligt att en kviga lagt sig att kalva på vägkanten. Första parkett. Stor busekalv också, så gick in och drog ut det sista. Lite hjälp på traven. Vägning och märkning av den senare.

Lyckligtvis verkar kalvarna inte vara så värst dåliga. Peppa peppa. Några är lösa i magen men ingen verkar direkt hängig. Än så länge är fler normala än kassa. Som sagt, peppa, peppa...

Nu ska jag göra något så ovanligt som att kura i soffan och titta på en film. Kanske, om jag orkar...

Vad har ni andra gjort sedan sist?! Ett gäng kor som undrade varför i hela världen jag sprang ner till sjön!

God nattStabsläge

Bondefamiljen 2018Posted by Åsa Sat, March 24, 2018 21:33:19

Dagen började bra i alla fall! Tog en sväng i kalvhagen till att börja med och där var allt lugnt. Till och med min halvdöda herefordtjur stod upp jämte mamma! Fantastiskt! Sen om selenet gjorde nytta eller om det var dags för levandedag i hans varannandagstatus, det får väl kvitta just nu! (Ligger säkert på riktigt stendöd imorgon bara för det...)

Längre in i hallen smackade det för fullt och när min strulkalv vände bort rumpan stod hon dumt med tungspetsen utanför munnen. Bra! Ut med dem. Ääääntligen! Men med övervakning, givetvis. Och så fick jag passa på att släppa ut "Geten" som stängt in sig själv med min snedställda grind som "kalvgömma"... Otroligt att hon ens lyckats pressa sig in där, men man ska aldrig sluta förvånas över djurs påfund.

En som kommit på ett vinnande koncept. Inte alls glad idag heller när jag körde iväg henne före utfodring.

Ingen kalv hittills idag. Och ingen igår. Tänk om vi ligger av oss?!

En våffelfika hos sömmerskegrannen hann vi också med. Lite mer plock och iordningsställande inför morgondagens middagsgäster. Till sist en sen middag för oss och ett otrevligt avslut då sonen inte fick behålla det. Om han verkligen blivit sjuk eller om det har ett samband med att han tuggat i sig mer de senaste fyra timmarna mot vad jag får i mig på fyra dygn. Dessutom merparten en kombination av grädde och socker... Får se, men jag går in i stabsläge och tvättmaskinen går varm. Beror det inte på överfyllnadsskyddet får det gärna låta bli att kalva ett par dagar till! Och morgondagen blev inställd. Specialtacos. Känns lönlöst att lägga ihop det till henne. Och tro inte att hon skulle gå med på att äta något annat än vad vi förser oss med! Den ganska starka guacamolen var det bästa!

God nattNext »