En ung bondes vardag

En ung bondes vardag

Vilka dagar

Bondelivet 2018Posted by Åsa Sat, March 17, 2018 22:04:32

Räkna skruv kan man underhålla sig med länge!

Vilka dagar vi haft!

Torsdagen gick länge till att verka som att brandskyddsinspektionen skulle varit det mest spännande men det visade sig inte bli så;

Sent på kväll kämpade maken med att få igång den icke-andandes nyfödda kalven. Förgäves.

Kossan fick ha sin kalv i ligghallen över natten så körde jag och drängen ut den på morgonen.

Tanken var att jag och sonen skulle åka till Reftele och sedan handla då han hade önskemål att få följa med. Jag skulle då möta upp honom vid bussen. MEN. Blev varse en kalvning så vi stannade och tittade på den. Sittandes på sonens rum, med fri sikt ut. Kalvningen tog evigheters evighet - säkert tio låånga minuter. Kvigan var snabbt upp och började slicka sin kalv som ruskade på sig och snabbt försökte ta sig upp.

Tänkte att hon behöver ha lite acklimatiseringstid, innan vi började greja med kalven, just för att det var en förstagångskalvare. Åt middag och ställde i ordning lite innan jag och maken gick ut.

Hörde direkt det speciella nykalvat-muet så rustade med dubbla märken och knipsade först i tjuren i ligghallen innan vi gick vidare ut till kvigan med kalv. Hon slickar fortfarande frenetiskt, men kalven?! Stendöd!!? Vad fan händer?! Nyhalmat och fredagsfeeling!

Då börjar man leta trådar. Fyra döda kalvar. Fyra fäder. Tre olika raser/korsningar på mödrarna. Visst, svinkallt ute, så att födas där bör ju vara som att kastas i en vak ungefär. Sen återkommer vi till ett navelbråck där tarmarna hängde ut - kan hända. Ett barnamord - verkar som att det förekommer när man börjar prata om det. Fortsätter med en ko som på fyra kalvningar har fått tre döda och två levande kalvar. Vissa är ju benägna till dödfödslar, och är en sak som tas med i avelsvärderingar. Denna tjur föddes dock inne i ligghallen, på den varmaste och torraste platsen vi kan erbjuda. Levde aldrig utanför livmodern. Kvigan kalvade ute i snön. Levande och till synes pigg kalv.

Som en annan bonde sa; Det ser jäkligt illa ut i statistiken om det börjar med strul! - Vem vet. Jag kanske får femtio pigga, friska kalvar framöver!? Då är dessa fyra på sextiofyra "inte hela världen". Men visst tappar man sugen.

Inte blev det bättre nästan gång jag kom ut och hittade min herefordtjurkalv liggandes död i halmen. Platt på sidan, slutna ögon och tungan hängandes ur mungipan.

Satte stövelspetsen i nacken på honom och knuffade till. Ingen respons. Med mycket uppgivenhet och inte långt till tårarna körde jag knytnävarna i bröstet på honom och slängde upp huvudet, varav en liiiiten springa öppnades i ena ögat. DU DÖR INTE! vrålade jag och slet upp denna stora kalv i ståendes. På vingliga ben slet jag ut honom utanför hallen där mamma stod, varpå han ruskade på huvudet och satte igång att dia. Jäkla kalv till att luras. Men visst händer det en annan också att man sover så hårt att man inte reagerar på nåt!

Jirka tittade in en liten sväng och på sena kvällen gick maken ut och tittade. En ko gick lite oroligt, så när jag vaknade kring två i natt - totalt äckelsvettig med täcke, dubbel(!)vikt sängöverkast toppat med en meter katt, klädde jag på mig och gick ut för att dra in den nya kalven i ligghallen.

Klockan fem när maken vaknat på soffan gick han ut och hittade kalven längst in i den andra hallen. Oooooch God Morgon sen! En lördag där modet återvände med de sociala kalvarna!

Vid balköringen imorse gick vattnet på en ko som verkade lika chockad som mig och drängen men hon var totalt omöjlig att flytta. Åt "frukost" och tog sedan med mig maken ut, och två barn till traktorn med drängen, för att fösa kossan över vägen. Istället fick vi lasta hennes kalv i skopan och köra dem båda över vägen och in i ligghallen.

Det man oftast får höra om köttisar är att de är ilsket måna om kalven. Säker är man ju aldrig, men tror jag rensat bort den modellen för tillfället. De kan vara måna om kalven utan skötarens liv som insats!

Såg att en ko låg i hallen längst ner vid skogen, så gick dit för att kolla läget. Ingen kalv där och kossan lommade iväg. Men i den andra delen, där kvigorna huserar, låg en kalv. Såg ingenting konstigt där ett par timmar tidigare.

Så även den kalven i skopa och kossa över, vilket inte var det smidigaste. En förstagångskalvare som trodde att kalven låg kvar i hallen trots att hon slickade den för fullt i skopan för en minut sedan... Till sist kom även hon till rätt ställe.

Och vilka kalvar vi fått i år! De som lever alltså!; Totalt orädda Nyfikna som skam och kontaktsökande.

Satt och kliade en matvirrig kalv som var instängd när en liten kviga klämde sig emellan mitt huksittande och fångstgrinden.

Det är bara att utnyttja situationen! Första veckan i djurens liv är den viktigaste för socialisering och om bara en bryter isen brukar resten hänga på. En filmsnutt på detta finns på mitt instagram @bondeniskarvhult. Det är då man återigen hör den som beklagade sig i somras över dessa hemska köttdjur som man inte kan gå nära, hantera eller ens ha utan att riskera livet... Nope, hos mig fanns inga spenar att hämta!

De problem jag tampats med nu har varit att den ko som fick en död kalv, 1699, är den jäkligaste jag har. Stor, tung, gammal och stora horn - hon lyckas ta över varenda kalv som föds. Ingen vågar ge sig på henne. Istället för att stänga in ko och kalv, stängde jag in 1699. Imorgon får hon flyttas tillbaka till hagen utan kalvar och stannar hon inte där får det göras en plats i lagården åt kärringen i väntan på slakt.

Sen är det ju en sak om kalvarna accepterar mig, som ändå är den som rör mig mest hos dem, men även barn och make kunde vara med. De var lika nyfikna. Och uppenbart var även korna tillfreds med det eftersom ingen kom för att försvara eller kontrollera sina små. Förutom 1790 då, som är lika nyfiken som kalvarna!

Barnen ja, det var väl ungefär nu som vi båda började klia oss i öronen och ifrågasätta om någon haft en tanke på den lilla i vagnen sen väldigt många timmar... Det var ingen som tänkte på att vagn och overall hade samma mönster... Båda har tre barn på nacken nu!

Känns att nattsömnen var rubbad. Ska gå ut en gång till nu snart före nattning. Den andra kossan som petades över imorse har smugit runt lite misstänkt.

Och på tal om misstänkt - fick besök i hägnet imorse när tjurarna fick foder. En som beklagade sig över hur mycket foder det går åt denna vårvinter. Trettiofem djur. Galet vad de äter. - Jaja, tyckte väl jag. - Du har väl närmre hundra nu, sa han då. - Hundra?! Nja, det är väl knappt. Med kalvarna nu närmar jag mig hundrasjuttio, så var du tyst om foderåtgången på trettiofem... (Han blev tyst!)

Sorry längden. Nu ska jag ta en sväng ute innan tandagnugg och läggning.
Vi hörs om ni vill!

Lika bra att ta en till då!

Bondelivet 2018Posted by Åsa Wed, March 14, 2018 21:16:42

Föste in herefordkossan igår innan läggdags. Lite snopet att komma ut till en tom hall sedan med omkullvräkta fångstgrindar. Hon ville inte vara där, utan återvänt till den plats hon sett ut som lämplig och kalvat där. En nerkyld (inte) liten gosse. Och dessutom hade "Geten" kalvat under en foderhäck på andra sidan vägen.

Foder i lagården och kalvbärgning för hela slanten. Hereford in och inlåst - igen. Brydde mig inte om råmjölk utan tog en halvliter vanlig mjölk och hällde i den för att han snabbt skulle få lite värme i sig. Och det gjorde nytta. Såg hur öronen reste sig under tiden, så med även mitt mod ökande gav jag mig på mission mjölka-hereford. Och det gick jättebra sen hon slutat snurra runt. Nära på två liter fick jag ut - direkt i en flaska så det gällde att sikta. Kalven fick det också sen hämtades geten över med unge.

Kom in för andrafrukosten kvart i tolv. Väldigt tacksam för den stående gröten med sonen före skolan! Blev direkt på lunchlådan och efter det frukostmackan och teet! Variation förnöjer, som bekant.

Ett par minuter på kökssoffan sen var det väldig hög tid att titta till den lilla i vagnen. En som sovit nästan fem (!) timmar - tror jag. Tittade typ när jag la ut henne och när jag hann fem timmar senare. Nä, inte så illa, men jag vet ju inte hur mycket hon är vaken däremellan. Igår småskrek hon när jag sprang ut efter den förrymda kalven, men sov när jag kom tillbaka efter fem minuter och sov två timmar till! Jaja, och så en som nog behövt fem extra sovtimmar.

Sonen kom hem och jag gick ut "en snabbis" till kalven som jag faktiskt lyckades få upp i stående och måckla fram till kossan för mat. En stor buse det där, vilket bekräftades när han vägdes lite senare - 57 kg. För hereford bör det vara 40-47 kilo, så vi snackar kalv här!

Att vänta på vägning är dötrist. Lika bra att dutta lite! Tog med en annan ko på tillbakavägen. Hon stod lämpligt till. Precis som den vita mjölkisen. Man får ta tillfällena i akt, även om det för tillfället känns som att vi har fler djur på vägen än i hagarna! "Stör inte! Mamma har sagt att jag ska ligga här!"

Bara att inse att middag inte skulle hinnas med före Onsdagsträff, så snabbmacka för barnen och sen middag när de kommit hem. En misstänkt ko därute, så tog sonen med mig ut för titt - före maten stack ett par små klövar ut - och där låg nu en tjurkalv att dra in i ligghallen. Varför inte dra till med tre kalvar om dagen när man ändå håller på liksom? Tio kalvar de senaste fem dagarna, nio lever! Kötta på bara. De där minuterna att bara-vara nere vid sjön var välbehövliga.

Knallblå himmel!

God natt


Aktiv dödshjälp

Bondelivet 2018Posted by Åsa Tue, March 13, 2018 21:31:02

Det första jag såg när jag tittade ut från sängen imorse var min favvokossa med en liten kalv! Tjoho! Inte för att vara så, men det är den enda ko jag har som jag kan handmjölka på bete om jag anser det nödvändigt.

Avyttrade ett gäng barn och var sedan ute och konstaterade att det var en kviga! Jippie! Två tjurar har följt den första kvigan.

Gjorde lagården och hivade sedan i kalven i skopan, vägde och märkte och släppte sedan in den i ligghallen tillsammans med modern. Tyckte den var lite åt det slöa hållet så tänkte springa in i frysen efter lite råmjölk till den. Men först en bale till korna och ett knippe till kossan.

Var väl borta i max tio minuter. Kom med famnen ensilage till kossan och ser att hon lagt sig på kalvstackaren. Huvudet under kossans sexhundrafemtio kilo tunga kropp. Sparkade (Jo, och det ordentligt!) upp kossan, vräkte undan kalven och försökte förgäves få igång den. Jävla ko alltså. Som jag brukar säga; man ska inte glädjas för mycket åt nåt, man blir bara nertryck så mycket hårdare i stövelskaften! (.... Man kanske skulle återgå till att arbeta i träskor...!?) Vet inte om hon bara var extremt klumpig eller om hon kände på sig att det inte var något att be för kalven. Att det var bättre att avsluta lidandet, men jag har aldrig varit med om det innan. Att kalvarna blivit trampade på, ja visst, men inte mosade!

Tappade sugen där så körde foder till de andra djuren, hämtade upp två snart-kalvare från foderhäckarna och skickade över vägen och gick sedan in. Tog ut mjölken ur kylen och slängde automatiskt en blick genom fönstret. En kalv vid fågelbordet! Där ska han inte vara!

Fick på mig jacka och kängor och gick ut för att prata förstånd med denne. Ser samtidigt att vapendragaren står på rätt sida stänget, men gnager febrilt på ståltråden, ett par meter från aggregatet. Här är nåt som inte stämmer! Mycket riktigt. Kalven tillbaka till hagen och förlängningssladden till sågen ut för att få plats med sladden till elstänget istället. Morr på maken där!

Efter både frukost och lunch klädde vi på oss igen. Den lilla dumpades i traktorn med drängen, kalven hängdes över klon för svepning i balplast och väntan på bortforsling.

Halm till stora ligghallen och maken kom hem så han kunde ta hand om det nästan sovande barnet. Lite tidigare lagård då vi redan var ute, och jag blöt. Idag för ett år sedan var snickarna här och stakade ut inför grävning. Det är lättare att se framför sig nu hur det ska bli, än då.

En tur ute nu ikväll för att skanna av i synnerhet tre kor. Den ena, allas vår 1703 och översläppt idag, hade fullt sjå med att slicka sin lilla kviga torr längst in i ligghallen. Hereford 173 smyger runt så det blir ännu en koll innan sängen. 1680 är verkligen sketa-tjock!

Maken var med och tyckte att han var påklädd, så han har gått på nästa skift med att spika ribb! Snodde ihop en laddning muffins och landade halvt om halvt i soffan med Selma och Snobben. Inte lönt att landa ordentligt då jag måste ut igen.

Och på tal om det; Jirka tittade förbi som hastigast igår. Och eftersom vi var på väg att märka kalven alla tre, kom han ut till oss i hagen. Inget konstigt med det. Men medan vi stod där och pratade kalvade en annan ko. Gick dit och tittade. Hon brydde sig inte ett dyft om att jag och fyraåringen travade förbi två meter bort. Tittade inte ens upp. Men sen kom maken och Jirka, då var hon riktigt hög i huvudet och på sin vakt!

0013 tyckte hon gömt kalven väl vid "rönnen"! Vi har mycket grejer i badrumsskåpet. Eller hade, i alla fall. Och eftersom vi faktiskt slutat stuva in allt igen mellan inventeringarna, får man uppdatera sig. Och nej, har vi klarat oss utan barnspärrar med två barn ska det inte behövas med ett tredje. Undan med det farliga, låt dem hållas och upptäcka så är det över sedan! Tillåtna saker är inte hälften så kul som förbjudna!

Minst tre innan veckan är slut.

Bondefamiljen 2018Posted by Åsa Mon, March 12, 2018 12:16:32

Välkommen till Skärvhult. Här agerar hjulsparkar vägmärken!
Jag skrev i ett sms till en vän i torsdagskväll på frågan om det kommit många kalvar; En i tisdags. Väntar minst tre till denna vecka. Plåtniklas skrämde mig i fredags morse genom att stå i fönstret plötsligt. Som tur var var jag relativt påklädd. Om någon blivit av med en vaktel så kan det finnas risk för att jag stulit den. Jag vet bara inte vilken det är i hönshuset...

I fredags morse kom ju då den lilla kvigan som låstes in men släpptes ut igår då hon äter relativt hyfsat. Hoppas hon hittar de andra spenarna också bara. Jag anser att det är bättre att låta bli de spenar kalven inte bryr sig om då det inte, förhoppningsvis, bildas mjölk i dem om inte råmjölken, den allra första mjölken, försvinner. Juvret är indelat i fyra delar som är "oberoende" av varandra - därför kan en spene bli riktigt dålig men inte de andra tre. Köttisar som inte mjölkar så mycket som en mjölkko brukar klara det relativt fint. Men... Men...

1680 - det stirrigaste eländet jag har. Är skickad på slakt säkert fyra gånger, men har aldrig blivit anmäld till bilen... Livrädd för allt som innebär instängning. Men när bästa kompisen 1790 låstes in så. Kom ihåg att jag säger det - får jag tvillingar i år är det 1680 som är modern. Sååå tjock och sååå tung och otymplig. Ungefär lika otympligt som att fastna med ena benet över bordets tvärslå. Gick inte att ställa sig upp och inte att få loss benet sittandes... Och hur i hela friden har hon lyckats att kränga flasknappen ut och in?!Lördagsfeeling hos barnen.
Sonen tycker det är superkul med detta. Han har varit hejarklack i alla kalvtittar och konstaterade att en precis torrslickad kalv är mjukare än något kramdjur! Därför blev han också extra exalterad när vi på lördagskvällen tittade till icke-ätar-kalven och saknade en ko. Hans ko! Längst bort i hörnet av hagen stod hon med en liten (eller inte!) kvigkalv jämte sig. Föste dem tvärs över hela hagen i den knädjupa snön, in i ligghallen där kalven märktes och sedan skuttade hon ut igen. Och jag vräkte in. Och hon ut. Och in. Och ut... Efter en tolv femton gånger gav jag upp! Och som tidigare kommentar sa; Jo, det är så skönt och smidigt att inte vara nyförlöst själv när man krabbar med kalvar!

Sällskap fick vi på kvällningen också. Med en halvtimmesvarsel dök skogshuggaren upp. Kanske borde ta på mig något annat än understället, sa jag. - Äh, svarade sonen. Han kommer säkert ändå i huggarbyxor som vanligt, så vad gör det då med era underställ?!

Maken svängde nerom tjurarna när han var på vift igår, och bedömde att de behövde foder. (De kunde gott rensa häcken tills idag, men det är en annan historia). Drängen skulle följa med ner men behövde tanka traktorn en skvätt innan. Jag passade på att öppna ligghallen till strulkvigan när drängen ringde. "Det står en kviga med många ben här bakom... En brun med horn". Var ju helt tvungen att fråga om de satt därbak...

Lite lagom internt så hade vi en episod tidigare i veckan. Kan försöka återge den. Håll i er:

Går en runda varje morgon nu. Tittar på djuren. Försöker bedöma om och hur nära kalvning de är. Flytt eller ej. Tittade på en som jag tyckte kunde vänta lite med flytt - vill ju helst att de kalvar i "rätt" hage, men inte att de går där och trampar upp i onödan.

Drängen körde balar till foderhäckarna och ropade sedan på mig om en brun ko med horn kanske snart borde flyttas! - Hur ser hon ut, undrade jag. - Hon är brun! (Har nittio procent bruna kor med vitt huvud så det är ju lite oprecis beskrivning.) - Rödbrun, brunbrun eller gul?

- Brun. Hon hade horn! - Jo, jag har hört det, men hade hon helvitt huvud?1703?! - Jag vet inte! Såg bara baken! - Sitter hornen där?!

Längre kom vi inte innan vi båda bröt ihop. Lite illa om en heltidsbonde sedan mer än femtio år inte vet var kossans horn sitter... Eller är demensen ett faktum! Vi tog en tur i traktorn i alla fall men kossan med horn i rumpan var försvunnen. Möjligen kunde det vara den bruna kossan med helvitt huvud - med horn på - dvs 1703. Skit samma. Kul har vi för det mesta!

MEN. Tillbaka till kvigan med extra ben igår så hade hon mycket riktigt nedkommit med en liten tjur. Och om hennes premisser på kalvsjuk gäller har jag säkert tio kavlar till innan onsdag. Ingen svullnad i baken och inget som helst juver! Luriga jäklar.

Mannen kom ut sedan vi utfodrat tjurarna och hjälpte till med bärgning av kalven. Pigg rackare så han sprang över hela gården i princip för egen maskin.

Kalven märkt och i rätt hage. Så säger maken Titta! med en gest mot vägen. Där kom sonen fullt påklädd. Med lillasystern i vagnen, fullt påklädd. Då är man nyfiken på kalven alltså! Makalösa unge!

Dags för utfodring i lagården efter det. En snabbt ombyte och en sväng för hämtning av några biramar. Några var ordet. 145 st hade gubben skickat iväg för kokning, rengörning och vaxrensning som då återvinns och kommer tillbaka i vaxkakor att på nytt sätta in i ramarna. Mot betalning givetvis. Och nej, det är inte bara årets synder. Tyvärr.

Det blev fullt i bilen. Minst sagt. Knökafullt så den sista lilla packen ramar fick maken ha i knäet. Och när vi ändå "var på hållet" hade vi bjudit in oss till min moster och födelsedagsgrisen till man på kvällsmat. Hade med en nybakt sirapslimpa till sirapslimpekungen. Deg som fick jäsa över natten, bakade ut dem det första jag gjorde. Maken skickade in dem i ugnen vid jässlut och skickade ett sms till mig med beräknad färdigtid så jag fick springa in från djuren och rädda dem sen han åkt.

Ungarna i säng och jag fick snällt skiva upp och paketera helgens fyra limpor.

Imorse så vaknade jag till lite lagom luddig. Tittade på klockan 8:28! Vad hände med mitt larm halv sju?! Det hade maken stängt av när han gick upp...

Fråga inte. Totalt hopplöst att hålla reda på när det ändras femton gånger per dygn... Vad sägs om den lilla inventeraren förresten? Just nu är DVD-skåpet övergivet för badrumsskåpet. Det finns mycket grejor i det. Eller fanns... Nu återfinns de mest konstiga saker på de mest konstiga ställen. Och inte alltid de mest logiska ställena. Sen är det ju farligt med köttdjur. Ilskna mödrar och rädda kalvar...Tanken är en tur till Bokbussen i eftermiddag, om han kör i det dåliga väglaget. Sen blir det LRF-möte till kvällen. Först nu ska jag ta en tur och titta till den pågående (?) kalvningen.Vilda Västern

Bondelivet 2018Posted by Åsa Fri, March 09, 2018 23:03:26

God morgon! Tänker du gå upp snart eller?!Har man inte vaknat innan riskerar man att göra det vid ett ras från hönshuset.

Hej grönsaks- och potatisland!

Tittut!
Fel hade jag! La ut en bild på "nästa kalvande", med det var inte alls den som gick runt med en liten imorse. En lugn och snäll ko, trodde jag. Som satte till ett par andra kor så in i vassen när de sniffade på hennes bebis. Ett djupt andetag för min del och repade kalven. Drängen anslöt och kossan likaså. Sniffade på oss i tur och ordning och vände sedan runt och satte mulen i foderhäcken. Märken i kalvöron och när vi släppt den och lämnat arenan kom kossan snabbt från häcken till kalven.
Vi pratade om det där sedan; Om någon helt främmande skulle gått in och tagit kalven. Hur hade Mamma Mu reagerat då? (Samma känsla som när jag var sugen på att be någon främling överfalla mig, bara för att se hur vår världens-snällaste-goaste-golden reagerade. (Gjorde det aldrig))

Annars går man och är helt nojig nu. Tittar och tittar. Fokus på tuttar och rumpor. En över här, en över där. Och vad är det som skymtar där borta?! Mellan kossorna!? Men ingen utplacerad kalv. Utan den där lurendrejeristenen igen.... "Alltså, den där rödbruna kossan med horn. Hon är verkligen sketatjock!" Fullt benägen att hålla med sonen! När jag sätter stängsel utgår jag från höft och knä - trådarna hamnar på ca 100 och 50 cm höjd. Det funkar inte jättebra just nu...! Och syns inte jättebra, men övertråden är strax över mina knä.

En vilsen kviga släpptes ut med hjälp av maken sedan vi hjälpts åt att halma deras ligghall - närmar sig kalvning men krävde en flytt runt hela gården till kalvhagen. Där vi då beslutade att stänga in morgonens dam. Mannen och drängen körde ut efter ett par grindar, jag nappade åt mig kalven och bogserade den tvärs över socknen. Men innan dess hann hon springa ut med sin mamma på vägen - ingen tänkte ju på att stänga när det "skulle baras". Minsta kalven nästan framme vid ligghallen när de två största kalvarna tog täten och utforskade vägen de också. Med några kor som hejarklack. "De går ingenstans" tänkte jag och petade in ko och kalv i hallen. Kort därefter kom grindarna och när de nästan var på plats hängde drängen sig på tutan. Korna långt åt tjottahejti ute på hygget och nya skogsvägen flera hundra meter bort. Ohps! Löplina! Man tager ju vad man haver. Och hon har nu fått i sig.

Men de vände hemåt och kom tillrätta efter en stunds frihet utan större ansträngningar från oss. När luftledningen var nermonterad vill säga - en av de nya herefordarna vägrade gå in annars... Wild West inne också. Alla älskar pappa. Och den där lilla glipan mellan jeans och tröja?! Den är jättekittlig! Men tro inte att jag gör något för det! Tro inte det!

När maken väl kom in hittade han två barn vid köksbordet med lera. Var var den lilla? "Pipig och gnällig, så henne la vi i sängen. Hon sover!"

Samma små var ute och hämtade mjölk i tanken och sedan följde sonen med mig för tvångsmatning av kalven som var helt vimsig. En bra skvätt hoppas hon fick i sig innan vi gick in för en sen middag själva.

Lilla Selma som ska vara med precis överallt hela tiden man är stilla. Undrar varför hon blivit sån på gamle-dar'. Typ som dagens cat-woman.Trevlig helg

Flytt i grevens tid

Bondelivet 2018Posted by Åsa Tue, March 06, 2018 21:29:05

Var är hjulhuset?! Skrapar rejält i svängarna, men omöjligt att bli av med! Nästan som nätet på en djupfryst havrebal.Körde över tre kor igår. Idag petades ytterligare två över vägen. Den ena vägrade att gå och trots varningar stod hon still. Det blev till att bussa traktorn på henne helt enkelt. Då som först lommade hon iväg. Inte övertygad, som synes, men i rörelse.

Men den lilla svarta,1761 som flyttades igår, saknades. Svängde inom den hagen och kikade läget. Mycket riktigt - en liten kalv jämte henne i ligghallen. Hämtade märken och knipsade i dem medan mamman stod en halvmeter bort och slickade sig på ryggen. Ingen rädsla där inte. Nu är det kul igen! Inom kort kommer en herefordkalv! (Och just nu har jag ju 75% överlevnad på kalvarna! - Hoppas det blir bättre!)

Nattens nya nästandecimeter snö skottades undan och sömmerskegrannen kom ut men inte in - blev hängades på plogvallen!

Jirka hämtade bale och lånade traktor. Mannen är på nåt möte men blev sinkad av en fiber-gubbe. Ett par bröd gjorda. Lite pappersarbete inför vissa uppföljningar ifyllda och lagda i kuvert. Liten blåmask på g

Barnen sover i sina sängar och Selma snarkar högljutt jämte mig. Lite fika och sängen.

God natt.Späckad lördag, trött söndag och EU

Bondefamiljen 2018Posted by Åsa Mon, March 05, 2018 21:56:08

Flera gånger som tvättmaskinen inte verkat funka ordentligt. Börjar misstänka varför...

Efter flera dagars vila känns bäckenet betydligt bättre! Förhoppningsvis inte för att det dragits tillbaka i det dåliga läget, utan för att jag fått ordning på spänningarna med spikmatta, Voltaren, vetevärmare, stretch och sitta/ligga på tennisboll. Och tur är väl det:

I fredags samlade vi ihop oss i vettig tid och åkte på bad, hela familjen. Sedvanlig middag på det och sedan hem med trötta barn och föräldrar.

Men knappt man vågar visa upp sonen...

Tidigare på eftermiddagen sa jag till maken att jag hade en väldig lust att bjuda bort oss, bara för att komma hemifrån. Tex till gymnasiekamraten då det är väldigt länge sedan vi var hos dem. Typ "Vi kommer på middag imorgon, se till att vara hemma och fixa lite att äta...!" Men det kändes samtidigt inte helt lockande då vi skulle ha barnkalas tidigare på lördagen. Det tar på krafterna.

Lite komiskt att det, strax efter kl 21 på fredagskvällen kom: "Go kväll. Jag vet att det är med kort varsel men har ni något för er imorgon eftermiddag/kväll? Eller har ni lust att komma till oss? Kram" - från gymnasiekamraten. Det var helt enkelt meningen! Tjoho! Andras leksaker!

Så lördag:

Barnkalas för lillhönan under två förmiddagstimmar. Direkt byte till sonen för två timmar eftermiddag. Gick jättebra och ingen konstigt någonstans, sen ett par av de små tinat upp.

Lite tidigare lagård och sedan iväg till vännerna. Provskjutning!

I söndags blev det Vasalopp för hela slanten! Nästan i alla fall.

Lillhönan tog med sig pappa till lagården (igen) så då fick jag lyxa söndag; Baka lite frukostfrallor! Föga oväntat försvann flickan till drängen och den minsta i vagnen, så vi andra tre busade med frukost framför TV:n och faktiskt några godisbitar efter det. Slumrade intill maken i soffan och sonen satt uppkrupen vid fötterna. "Jag har nästan sett hela Vasaloppet!" och var så stolt över att han kunde lokalisera prickarna på "kartan" i förhållande till de som intervjuades.

Jag gjorde en omgång frallor till senare under dagen - knapp färdigjästa och i frysen för att kunna nyttjas som bake-off vid tillfälle. En tur i lagården för min del sedan följt av skridskor med sonen. Maken åkte där iväg på älgmöte igen. Ko-socialisering också!
Snöskyffel, skridskor och barnvagn var en skum kombo att gå hem med...

Idag har varit årets tråkigaste. Åtminstone gick jag in för det. EU-ansökan. Och tydligen studiedag för sonen! Surprise! (Nästan) Han följde med ut i lagården, men bröt nästan ihop av allergi trots medicinering, så han försvann ut och inväntade traktorn.

Alla vill ha vår! Inte jag! Titta så hårt och fint det är kring foderhäcken! Vill absolut inte ha töväder och regn!! Vi utfodrar även hararna för att de ska hålla sig på min sida!
Tre kor kördes över till kalvhagen - startskottet har gått så nu kan det börja hända grejer. Dessa tre kändes mer på g än de flesta andra, men det lär komma överraskningar!

Frukost och sedan in till stan. Där måste man visst betala för att parkera!! Vilken chock;) Men mer chock att det var en gammal automat med endast mynt! Tur det inte var så dyrt, som synes:

Men EU-ansökan gick nästan misstänkt smärtfritt. Har aldrig kommit undan med mindre än drygt två timmar och idag var det över på 1,20! Mysko... Mysko... Jag erkänner att jag har lite svårt att läsa och även formulera mig ibland, men detta får jag inte ihop!

Hem för middag och sedan träning med vikarie. Ett riktigt roligt, lekfullt pass. Men ett sånt som kan vara riktigt djävulskt i musklerna imorgon, fast det inte känns nu.

Tror inte det är mycket mer inplanerat i veckan, men det kan ändra sig. Har inte hört något, så lär bli riktigt snopen om det skulle stå en vilsen fjortonåring på gården imorgon...

"Trollet är far till alla barnen" sa han för några veckor sedan. Tydligen låg det mer sanning i det än jag visste! Undra på att vi har trollungar när jag uppenbart är gift med ett.........:God natt

Fössta tossdan i mass

Bondelivet 2018Posted by Åsa Thu, March 01, 2018 21:27:33

Det jobbigaste just nu är inte att vattnet fryser, även om jag nu står med sjuttiofyra djur utan vatten. Det jobbigaste är att minsta procent vatten i balarna så sitter plasten fast. Fast som Taberg, skulle drängen säga. Det krävs väldigt mycket tid för att plasta av balarna innan det krävs mycket tid för att få av nätet. Sen har ju djuren en del att göra innan de kommer innanför det frusna skalet och faktiskt kan äta, men de ska ju ha sysselsättning heter det! Kreatur brukar vända röva mot vinden. Gissa var det blåser ifrån... Kör det ihop sig för den ena får den andra ställa upp. Vilken söt hejarklack man fick. Och den lilla bananen att stoppa i fickan... "Vad har du i fickan Jan? Är det en jättebanan?!"

En tur till samhället tog lång tid då en lastbil stod och samtalade med bärgaren. Ute på stora vägen stod en annan lastbil med varningsblinkers och en bit upp i en annan backe såg det ut som att ännu en tungviktare stod stilla.

Fick en leverans från Reftele i helgen. Eller en delleverans i alla fall. En bekant sprang mitt ärende och lämnade det på sitt föräldrahem intill makens jobb. Så mycket värt att inte behöva åka "i onödan" i detta väder "bara för det lilla". Vännen åkte ändå.

Leveransen var kalk i alla fall. Båda småkalvarna fick diarré, så rädda vad som räddas kan med bacilldödare. Om det kan... Men kalkade upp i kalvarnas ligghallar och nytt strö i dem. Lillskiten dumpades i traktorn med drängen, lite skeptisk var hon. Och ganska snabbt lite simmig i blicken. Medan jag rev ut strö lämnade drängen för att plocka upp min pojk vid bussen - han hade haft idrottsdag och var välpackad - och återvände sedan för att flytta det som var kvar av balen till nästa hall. Skiljer två veckor i ålder på kalvarna. Sex kilo i födelsevikt. Diarrén har tagit den lilla kalven hårt. En sällskapsdam till middagen sedan resten av gänget rusat iväg på Onsdagsträff innan jag kommit ifrån djurvattnandet.

Man tager vad man haver. I norrfönstret som inte går att stänga för slangar och kablar.

Militären ute och flög. Övning eller letade de efter nåt? Denna lilla kula ställde till det rejält mellan valsarna i spannmålskrossen. Inte var den smidig att få ut heller genom den minimala luckan... Återstår att lokalisera var den kom ifrån...

Kvickt in. Hade tänkt springa genom duschen, men inkommen max tio minuter före tvungen avfärd och ut med otorkat hår i tjugo grader kyleffekt kändes inte lockande. Stod och stampade. Maken kommer vilken sekund som helst. Han kom inte hem, trots att klockan gick. Lillungen insvept i en filt, in till drängens fru och dumpa henne, hälsa på sonen som satt där vid köksbordet och iväg. Alldeles senare än jag tänkt.

Hyfsat väglag som tur var så jag var i god tid ändå hos kiropraktorn. Ringde igår och fick tid idag. Det blev knappast bättre av vurpan häromdagen. Vänsterfogen i bäckenet satt väl i höjd med knäskålen typ.

Hem och börja på maten. Maken i lagården och sedan iväg på UV.

Sitter nu mörbultad i kroppen, vetevärmaren är flyttad från länden till axlarna. Spikmattan väntar i sängen och då ska värmen till nacken.
God nattNext »