En ung bondes vardag

En ung bondes vardag

En sån där fredag

BondelivetPosted by Åsa Fri, September 22, 2017 21:55:52

Fredag igen va? Vad händer?! En bättre dag, måste jag säga. Har haft flera stycken såna nu. Det är skönt. När man både känner för att göra något OCH genomför det!

Pillat inne det mesta. Tvättat fönster inför målning och muren sedan maken knackat ner kaklet. Imponerade att muren blev ljusare med grå puts framme än när det var ljust beiga kakelplattor där.

Taklisterna är klara, fönsterfoder börjar komma på plats och när maken åkte för att hämta golvlist satte jag mig och tappade upp strax under tjugo kilo hösthonung på burk. Inte så illa ändå med tanke på förutsättningarna, och med resultat att vi bara plockade honung från två kupor.

På sena eftermiddagen fick jag samtal om en kalv på vift - trogna 50 kollade att strömmen säkert var slut och visst var gräset grönare på andra sidan. Hemkommen från infösningen var det lagom att fodra tjurarna, ta in korna och hejda tjuren som lånades till dem idag. Tjuren Party fick knata över vägen imorse och tjänstgöra hos den brunstande mjölkkon. Fick stopp på honom och tog honom med tillbaka till den ordinarie gruppen brudar.

Strax efter kom inköparen från ett slakteri och tittade på tjurarna. De arton som är färdiga går iväg om några veckor och lämnar plats till årets kalvar som ska in då.

Maken åkt på älgmöte så hur slår man bäst ihjäl en fredagskväll på tu man hand med sig själv? Barnen kom i säng ganska tidigt då de var trötta, och sonen hade inget Fångarna på fortet att titta på. Inte kunde jag själv titta på Dobidoo heller då vår antenn/koppling omöjliggör all sändning från SVT vid regn.

Alltså blev det till att umgås med kapitel Golvlister. Ekgolv önskar ju eklist. Men dessa kostar nära på tre gånger mer än furulist, så vad gör man? Jo, köper furulist. Och ekbets. Vidare fick fönsterna i köket sig en omgång färg så de kan göras klart imorgon. Muren glömde jag visst...

Den står nog kvar imorgon också, annars blir jag rejält snopen!

Fick på mitten besök också, av praoeleven som redan saknade mig. Uppskattning är alltid kul!

Trevlig helg så slutspurtar vi på bygget!

Stängsla cykel med segel för bra flås...

BondelivetPosted by Åsa Thu, September 21, 2017 22:36:48

Då var sista dagen med praoelev klar. Imorgon är det öppet hus på en gymnasieskola hon är intresserad av så idag blev det till att bränna av det sista.

Var är mina stolp och tråd?!

Det blev stängsel för hela slanten. Rev två hagar. Letade reda på tråden under en fallen björk, flyttade djuren på andra gården och fortsatte i grannbyn norröver så det blev klart där. Plockade upp varannan stolpe i ett gammalt grisstängsel och flyttade isolatorer till långbenta-kor-nivå. Hade lite stolpar kvar att sätta på mitten så lurade ner drängen där med traktorn. Ner var rätta ordet. Hade tanken en stund innan drängen berättade att de åkte skidor där som unga...

Denna posen skulle jag också vilja ha mellan varven!

Praktikanten var orolig sedan för hur hon skulle orka med fotbollsträningen på kvällen. Kanske Voltaren inte funkar på det som på träningsvärken "jag" gett henne. Det är när man har någon okänd med sig som man inser sina egna egenheter. Jag ser mig till exempel inte som vältränad, men får nog erkänna att jag har en helt okej grundfysik. En annan sak är att jag ofta tänker högt/dividerar med mig själv och pratar med saker. Exempel på det var när vi skulle sätta till en spann sockerlösning till en bikupa. Jag vände upp och ner på spannen över en annan spann för att vakuum skulle byggas upp. Och mumlade till spannen att "stå still där nu medan jag öppnar kupan..." Okej! svarade praktikanten direkt. Lite pinigt för både henne och mig...

Nu borde drängen se diket om han skulle slå...

Tja, när man bokstavligen snubblar över dem så...

En liten trögväxande tjur blev över efter måndagens vägning. För att han skulle slippa att trängas med fyra som garanterat skulle göra allt för att han inte skulle kunna äta, får han agera snäll farbror till de små mjölkkalvarna som blivit för stora för sina ensamboxar. Funkar hur bra som helst!

Dagen började stirrigt trots att vi hade gott om tid till alla bestyr men då bussajäkeln plötsligt står utanför och väntar sju minuter före vanlig tid!! Han fick ta strumporna i väskan, pajken.

Medan mannen var på UV stod mys och nattning av barn på mitt schema. Blev lång saga i soffan med alla tre i famnen. Sällsynt och lyxigt. Höll som bäst på att olja köksbänkar när han kom hem och nu är även ett par taklister på plats. Det vandrar, sakta med säkert.

Fika och sängen!

Mamma! Du måste komma med kameran! Hon tröttnade att leka med oss på golvet, så vi fixade det! Trean härdas...

God natt

Aktiverade telefonens Lifelog-app för ett tag sedan. Den envisas dagligen med att jag har cyklat. Jag som avskyr att cykla. Men kanske den försöker säga mig något. Att jag verkligen är ute och cyklar dagligen! Tur jag inte är ute och seglar. Det hade blivit drygt på vår lilla sjö!Risk för våld mot tjänsteman

BondelivetPosted by Åsa Wed, September 20, 2017 21:32:20

Jag var glad att maken hunnit iväg imorse när elektrikern klev in i hallen tio i sju med kommentar: "Ah, vad gott här luktar! Linolja är nog den bästa doften som finns!" (Jag höll på att stryka till honom!) El på bottenvåningen är färdig. I rummet är element isatt och till köket ska det vara beställt.

Idag har det varit som att stå i duschen utomhus stundtals. Jag hade regnkläder, det hade inte min prao. Satt lite stängsel, det jag hade i bilen när vi ändå tittade på djuren, och flyttat två grupper.

Den ena var fjolårskvigorna som nu skulle tillbaka till hjorthägnet. De följde med väldigt snällt, trots att de stod som fån och glodde på korna med kalvar som stod i hörnet på sin sida vägen och vrålade i högan sky. En stund var jag orolig att de skulle komma också... Nästan framme vid öppningen ut till vägen kom en lastbil. Det var ingen timmerbil, kan jag meddela, de har jag ännu inget otalt med. Detta var istället en bil med sån där röd varningsskylt i nosen. Det var vad jag hann se innan jag fick ta skydd för att inte bli nersprungen av de skrämda djuren. Tack chaffis! En annan gång är det helt okej att lätta på gasen när det står människor, koskyltar, varningstrianglar och fordon med varningsblinkers på vägen... Morr på den.

Betesdjur förekommer på vägen. Men nu ska de vara bakom hägn och bom.

En strykning med panellack på fönster-/dörrfoder och taklist. Bebisen roade sig med att ömsom gråta och skina som en sol när blicken vändes mot henne.

Mannen tog utfodringen i lagården när jag tog traktor och hämtade balar till grannens hästar. Alla barnen med - det räcker med tre, sen känns det fullt i traktorn! En stund är det kul. Lillhönan skickades av när vi körde genom gården med lass och jag hade haft ett elände att hålla liv i henne i flera kilometer. Bebisen höll ut länge men till sist la hon ihop och fick en hopplös slagsida medan jag lastade av balarna i stallet.

En sväng på dans. Svägerskan tittat in en sväng mellan jobb och tjejträff tydligen och barnen nattade. Mannen sågar lister halvvägs in i vardagsrummet och själv ska jag snart fika och krypa i säng.

Bättre sent än aldrig heter det ju, men faktum är att kantklipparen äääääääntligen kommit till vår väg! Har väntat sen vecka 28! Lite komiskt också att kantklipparen kom igår, idag har snöpinnarna trillat upp längs den större vägen.

Varför hämtar jag honom vid bussen när jag möter honom halvvägs hem, han tar syrran och springer ifrån mig?!!

En ynklig liten pöl i botten av tunnan. Snart ska den tappas med.

(Jag menade inte att verka ilsk den där gången jag lovade att ta hand om mig och att maken tar sitt ansvar. Kommentarer är fortsatt kul!)Lagårdsförbud och kosvettig

BondelivetPosted by Åsa Tue, September 19, 2017 22:21:06

Städat lagård idag. I drivgången bakom boxarna och kring vågen. Satte sedan praktikanten på ett typiskt prao-jobb, nämligen fönsterskurning. Behöver få in det lilla ljus som finns nu! Efter fikat när den lilla vaknat tog vi en betesrunda. Praktikanten tyckte jag hade många djur - hon trodde det stannade vid de tjugofem inne... Lite chockad blev hon allt. "Det är helt sinnes" sa hon gång på gång, så antar att det innebär att hon fick sinnes-ro!

Skickade hem henne till middag och åkte själv med den lilla på babysim. Hon blev lite chockad när hon fick en spann vatten över huvudet, men ska man göra veckobadet är det lika bra att det görs ordentligt. För er icke-insatta innebär det förberedande för dyk. Vattenkanna med stril, kanna utan stril, spann och sen ungen under vatten. Typ.

En sväng i mataffären och en flirt med bygghandeln innan en fika hemma, och vidare till skolan för ett så kallat trivselsamtal med sonen och fröken. Eller det kanske heter "pedagogen" nu för tiden.

Bebisen fick frisedel men lillhönan var med drängen och fru under tiden då småsyskon ombads stanna hemma. Denna lillhöna. Helt lyrisk åt att jag tvättat håret i simhallen idag. Kom gång på gång och pillade i det, sniffade och avslutade med: "Mamma, du luktar så gott i håret! Du får absolut inte gå till lagården. Inte på länge, flera veckor nu när du luktar så gott!" Är detta ett tecken på att jag borde tvätta håret oftare?! Vidare kom hon med en nalle. "Denna måååste tvättas. Den luktar sååå illa! Den är helt ko-svettig!" Vad "ko-svettig" innebär vet jag ännu inte, men det förblir nog ett ogoogelbart ord i akademien!

Parkerade mig i tvättstugan efter barnnattning. Funderade en stund på om jag skulle mangla mina lakan, men kom fram till att jag nog ska tvätta upp alla fina linnelakan från föräldragården och muta Mormor till att ta hand om dem. Så kan även lite annat råka följa med kanske...

Mannen har oljat väggen en gång till. Den har svalt några liter nu. ALDRIG MER linolja inomhus, sanna mina ord! Nu håller han på med de sista golvplanken och imorgon kommer elektrikern och kopplar strömmen där.

En plåt muffins är nyss ur ugnen och sängen hägrar. GokvällChockerande tjurvägning

BondelivetPosted by Åsa Mon, September 18, 2017 22:15:57

Min tiokronorsklocka som varit med i nära femton år dukade under i byggdammet, så maken hämtade sin gamla från föräldragården. "En sån kan man ha vatten i till hund och katt!" konstaterade lillhönan direkt på morgonen. Så sant, ser man det från den sidan ser det ut som en rostfri hundmatskål! Hur många har tänkt på detta?!!

Kom till skott idag och vägde dessa sega småtjurar som inte växer. Några var lite större och sen var de ganska jämnsmå med ett par minisar på slutet. Jo tjena! Några var större och några var mindre, som givet. Men att den mista vi vägde stannade på 556 kilo och den tyngsta på 807... De klassas som "färdiga" över 600... Ohps. Hemmablind eller vad?! På fredag kommer det ut en inköpare och tittar på dem. Sa tio till henne, men med närmre koll innebär dessa tio istället arton av tjugotre möjliga! Hoppas det framkommer ett bra pris, för det får inte skilja nära femton kronor kilot mellan slakterierna!!

Praktikanten sattes som kontorist med noteringsblocket medan jag och drängen möblerade om hej vilt bland djur och boxar. Men åter igen. Lugna djur. Inte ett ljud att vi drog så pass många djur fram och tillbaka, flertalet fick vi snällt vänta ut sedan de lagt armarna i kors och klargjort att de minsann inte tänkt ta ett steg till på något håll oavsett vad vi gör. Punkt!

Efter lunch revs det sista av stänget norröver och började sättas upp i grannbyn. Ska ärligt erkänna att jag inte är riktigt på det klara med vem som rastat vem idag. Har hållit ett högt tempo jäms över dagen. Jag är mer van vid intervall, känner jag. Vi sover nog gott båda i natt, och jag antar att om någon av oss ska ha träningsvärk efter dagen så är det inte jag!

Hamnade på köksgolvet några minuter mellan lagården och familjens hemkomst. Sen var det slut på friden, men det var lite mysigt det också. Middag, nattning av barn och en dust med linoljan på väggen.

Mannen lägger golv i rummet men själv har jag efter dusch fastnat i soffan med datorn, TV och katten intill. Bröstet ligger stabilt kasst, och har fått något jag sällan drabbas av - hosta. Ömsom hemsk rethosta, följt av rökhosta och ömsom en hejdundrandes brunstslemshosta. (Datorn godkände detta ord!!) Sånt som man inte blir av med men som sitter fast någonstans från magtrakten och upp. Blankt och segt och inte alls helt alldeles underbart.

Ingen träning idag med andra ord. Halvdag imorgon då det blir babysim. Vädret avgör dagsjobbet.

Satt efter middagen och kände det läge att gå ut. Tog en sväng i den tomma trädgårdshagen och fotade. På väg in klev jag över stängslet och insåg att jag var ett par minuter tidig. Ner till bryggan.

God natt

Ett mångdoftande hus och en tur till Halland

BondelivetPosted by Åsa Sun, September 17, 2017 22:21:28

Härom veckan när mannen tog en tidig beteskoll efter vargvarningen kom han att stå huv mot tryne med ett vildsvin mellan byarna norröver. När jag i veckan var där och stängslade såg jag verkningarna av den samme. (Grisen alltså.) Tack och lov inte på åkrarna, men precis i kanterna. Totalt uppbökat. Och jag med min mörkräddhet och livliga fantasi... Jag satte på musik på telefonen på högsta volym där i fickan. Bara för att ge ett eventuellt något chansen att höra mig först och hinna undan...

Vad har du i fickan?! Är det en jättebanan?! Nix, men några kantareller!

När jag gick där öppnade himlen sig lagom till att djuren var överflyttade så jag åkte hem istället för att fortsätta. Och kunde bara vänta mig att Mormor skulle titta förbi med kommentaren att någon "satt stänget precis på vägkanten!" För precis så var det. Någon idiot till bonde hade satt stängslet så nära kanten på båda sidor att två bilar inte kunnat mötas!

Rev det ena dagen efter. Inte det där djuren går nu!

Man kan ju undra vad strumpan smakar med den minen! Men så somnar hon ju hur som helst sen också... Maken undrar vad jag matar i henne, men det är en yrkeshemlighet! Hon är glad vid vaknandet åtminstone!

I fredags tog maken med de stora barnen på hembygdsdag där Smålandsgärdesgård stod på dagordningen.

Det var ju nån som inte uppskattade att mannen tog fram kameran för risken att hamna på "den där Bonden i Skärvhult". Kan meddela att jag i de flesta fall frågar innan jag publicerar bilder, då jag själv inte uppskattar att jag, eller bilder på mina barn, läggs ut för allmän beskådan utan tillstånd! I synnerhet på öppna Instagram- eller Facebookkonton.

Själv satte jag drängen traktorn och tog med lillani bilen för att hämta hem årets första grupp djur. Släppte dem vid norra sjöspetsen där både vattenslang och elkabel var framdraget till ett hörn ("Det är ju klart!!") Nej, det är sannerligen inte självklart att man får el och vatten på ställena! Men det underlättar - helt klart.

Hade sällskap vid stängslingen, av fler än lillan. Denna slända ville inte flytta på sig, men lyfte snällt på fötterna så jag fick tråden i stolpen!

Kvällen spenderade vi med att slutskatta i bikuporna, vintra in bina och slunga den lilla honung som blev. Hade man vetat att vädret skulle varit stadigt kasst så länge kunde man gjort det betydligt tidigare och fått en större skörd, men det finns de som fått betydligt sämre! ("Vad bra att vi har bin! Då behöver vi ju inte åka och köpa honung när vi blir förkylda!" sa sonen)

Ramvändning i slungan

Nu har vi plötsligt inte heller fri tillgång till föräldragården! Med andra ord krävs förvarning för att åka dit, och ungarna får snällt hålla sig på källarplan och inte gå upp i huset för att leka. Slungade färdigt och lämnade maken med disken när jag och barnen åkte hem för nattning. I och med hyresgästerna (och att vi faktiskt har plats hemma nu!!!! Lite mer bråte överallt eller hit och dit...), hamnade tunnan med grovsil och finsil hemma i vardagsrummet, framför öppna spisen för att värma på det så den hemskt sega honungen skulle rinna på lite snabbare. Nu tog det bara ett dygn... Med resultat att det doftade honung halvvägs nerför trappan på morgonen! När jag väl lämnat mitt myssällskap i sängen, vill säga! Råkallt som bara den nere, så torkade av vedspisen och brände av allt renoveringsdamm för att spä på lukterna ännu mer!

Idag lämnades barnen iväg till min moster, efter att lillhönan lurat drängens fru till att följa med henne och brorsan på Söndagsskolan i missionskyrkan uppe i byn. Hon fick ju en särskild inbjudan nu när hon fyllt tre och var överlycklig över denna lapp som visats för alla hon träffat. Dock var vi i Skåne förra söndagen när det startade. Idag fick hon gå, även om hon inte fick åka buss dit (storebror åker ju buss till skolan, varför inte hon?!).

Hur många ägg går det på ett recept?!

Lämnade iväg dem lagom till lunch och bytte även bil "om de skulle behöva åka iväg", vilket de tydligen behövde. Det blev en tripp till Kvibille för ingifta morbrorn som lånade min bil för att rädda sin son med familj vars bil havererat där. Lämpligt att det fanns en bakåtvänd stol till ettåringen!

Jag och maken har gemensamt tapetserat det som ska bli sovrum till oss. Och hade lite knappt med olja hemma till timmerväggen, så det blev bara strykning på de plankor som gränsar till tapeten. Linolja, som min make förespråkar över allt annat, borde totalförbjudas inomhus!!!!! Det stinker linolja, kan jag lova! Lär ju inte kunna sova i rummet före jul, och då är bara tre(!!!) stolp av mååånga oljade! Gud hjälpe mig!

Vi hann klart i alla fall och tog den lånade bilen till moster för kvällsmat och barnhämtning, när bara vår egna utlånade bil återkom.

Hemma och snart läge för sängen. Förkylningen har jag dragits med sen i onsdags och har nog aldrig haft så ont i halsen som igår! Vaknade imorse med en svagt kraxande som övergick till ett dagen-efter-rökig-pub-med-för-många-whiskey-röst. Långt ner i bröstet sitter det som gör det tungt att andas. Men men, hädanefter kan jag skylla på linolja!

Även katterna ska erbjudas varierad kost... Och så verkar det vara på modet att ha telefonen med sig på toa. Det kryper allt längre ner i åldrarna!

Till veckan står vi inför nya utmaningar: Strukturerat arbete utan möjlighet till latande. Det kommer en praoelev. Blir spännande att synka det med bebisen!

Wish me luck!Frukostmackan som försvann och en liten gnutta panik

BondefamiljenPosted by Åsa Wed, September 13, 2017 10:53:48

Då kör vi en ny blandad långing. Sitt bekvämt!

Julen kom tidigt till Skåne i år! Luvan i alla fall!

Katten hade visst inte ont av bebis nu heller...

En lördag på vift. En förmiddagsfika hos den gamla dagmamman, som chockades då jag frågade om hon hade en potta till hands, varpå hon kränkte lillhönan med att be henne sätta sig på den. När det gick upp att det var till bebisen blev chocken total då detta är "totalt omöjligt" på en så liten. Plus i kanten då att den lilla passade på att fixa både ettan och tvåan! "Det är min själ inte klokt!!!!!"

Lillhönan fick paket...

Vidare till city för en korvamoj och inköp av en rejäl blomma till den blivande åttioåringen vi bjudit in oss till. Mina gamla grannar där många fikor är intagna.

Mer reservation här...

Efter dem blev det ännu längre söderut till Hans och sambo på kvällsmiddag. Blev där varse om en dödsannons för en klasskamrat från grundskolan. I min ålder ska man inte dö! Tyvärr måste jag väl säga att jag inte är helt överraskad över vem det var, men ändå. (Inte heller helt bekräftat, men väl många aspekter som pekade på ett visst håll. Val av kyrka, födelsedata, familjesammansättnig.) Som närmsta granne (300m) så lekte vi ändå ihop ibland som små. Förvånad skulle jag inte bli om jag fick höra att det var en olycka, självvalt, eller rent av om det fanns inblandning av den undre världens självsanering i storstan. Det är tragiskt oavsett.

Stressat kan jag nog inte påstå att vi gjort denna gången, men vi har tydligen slarvat med mat till den lilla. Hon satt med vid frukostbordet i Momos knä. Och när Momo tittade bort en sekund försvann hennes frukostmacka. Den var på väg till den lilla munnen som inte blivit erbjuden någon.

Söndagen hade Mors B hyrt en liten grävmaskin, så mannens uppdrag var att köra iväg jord med en av alla B:s leksaker. Jag och Mor smet iväg till stan en liten snabbis. (Helskumt att inte ha några barn att hålla koll på och valla in! Blev smått utskrattad av Mor!) Fick med ett par nya tröjor och linnen hem. Alla mina verkar ha släppt elasticiteten på en gång. Fattar inte detta efter tre graviditeter... Jag köper inte kläder så ofta, använder de inte heller så ofta. För det mesta räcker det med en reklamtröja från mannens jobb och arbetskläder.

Cowboys med morötterna dinglandes.

Ba(r)narbete. Det råkade krypa fram att min gamla bilbana fanns på vinden. Det var många glada miner att den var hittad. Men fick börja med ett litet prov om den funkade efter tjugo år. Hade varit trist att bygga upp alla elva meter och insett att den inte gick...

I måndags tog vi det lugnt hemåt. Sonen hade fått ledigt från skolan. Ett besök på Brios Lekoseum blev inte av då de nu på hösten bara har öppet torsdag till söndag. Typiskt. Men i den delen av Skåne blev det till att fortsätta till Älmhult och Ikea museum. Om detta får man göra en egen bedömning, men jag är fortfarande grymt besviken och känner definitivt inget krav att åka dit igen!

I brist på bröd får det gå med bricka?!!!

När vi fikat på museet och kom ut till bilen, var nycklarna försvunna. Både till bilen och hemmet. En liten gnutta panik började krypa i nackhåren när jag bytte hand och rotade i andra fickor. Snääälla make, säg att du har nycklarna. Måste rota igenom vagnen och skötväskan... "Har inte kört på hela helgen, så nej, de har du. Börja med att leta i handen!" Ohps. Det var nycklarna jag plockat upp och skiftade runt i händerna för att kunna leta efter vederbörande i fickorna. Jo, jag erkänner. Jag är totalt förvirrad!

Startade ju upp dagen med en bad-hair-day. Lossade knuten på huvudet när jag kom ner på morgonen, och håret var typ överallt. Så har jag aldrig sett det innan! Skulle i duschen men det tog rätt lång tid att få ordning på det sen! Säkert för att natten var lång. Hade precis blivit så där extremt varm och tung i kroppen när den lilla vrålade till från ingenstans i sömnen och jag blev klarvaken. Jaha, powernap, vad hittar vi på nu några timmar kring midnatt då? Snurrar! Vrider och vänder.

Hemma har det varit lugnt. Inga sensationer utom att någon av mina inköpta unghöns börjat värpa. Mannen smet iväg ganska direkt efter kvällsmaten för att visa lillstugan på föräldragården för en ny spekulant, men föga oväntat blev det ett nej - killen kunde knappt stå rak där!

Natten var orolig med snorig bebis och hon dreglar nåt enormt idag och rotar i munnen. Tandsingar på g kanske?! Likadant där att jag precis duttat till när hon satte igång så var det en av oss som låg vaken efter näsrensningen. Och det var inte hon.

Sonen är en kopia av sin far, sägs det. Lillhönan då? Hon är inte lik nån. Eller så är hon det. Rotade i Mors album i väntan på att tvättmaskinen skulle bli klar. Detta är jag, drygt två år... Och det ser ut att finnas viss likhet med lillhönan...!

Seg dag därefter. Pratade med drängen en stund innan det var dags att packa ihop sig för babysim. Iväg till sydvästra staden för att hämta tapeterna till nya rummet - vill snart till att sätta fart. Plockade sonen i församlingshemmet på hemväg, lastade ur honom och maten. Tankade lillan och svischade iväg på tjejträff i samhället. Motiverad? Inte för fem öre. Mer spyfärdig. Men det blev ju rätt okej bara vi kom dit.

Hemfärd!

I natt har jag sovit gooooott! Alldeles för lite dock! Ska ta en fotogendusch och tända blåslampan snart så jag kommer iväg och stängslar till djuren norröver. Tänkte bara att den lilla skulle vakna till för andraamningen för dagen så vi kommer i fas. Tydligen funkar det ypperligt att få mjölkstockning även efter nästan sju månader om man slarvar - provade igår. Spyfärdig OCH gråtfärdig. Det gör ont, skiten. Hon får nog leka med drängen en stund efteråt. Inte kul att ha henne med när jag ska klättra runt bland vassa och blöta granar.

I väntan på hennes vaknande får jag väl röja upp bland alla väskor som står i hallen efter helgen. Det är ju ganska bra om man kan gå där. Även om vi är världsmästare i kliva-över-saker betyder det inte att vi (jag) gillar det.

Oavsett så har jag gjort en god gärning idag. Två killar från brukssamhället hade missat bussen så jag tog dem efter betesrundan och körde upp till skolan i kyrkbyn.

Klockren. Ska dock erkänna att jag inte är helt på det klara med vilken sida som är vilken. Kanske upp till var och en att tolka?!

Fick förfrågan igår om jag ville vara Bonde I Butik om ett par veckor. LRF i kommunen ville visst ha "moderna bönder". Typ en som säljer köttlådor, och en som bloggar om det. Får nog stryka familjebiten i bloggen då. Så det blir bonneri av det! Eller vad ska jag skriva om? Tycker det gått ifrån bonden till familjen mer, samtidigt är ju hela denna livsstil ihopvävd av allt möjligt. Men kanske jag skulle strypa tillförseln av vardag och satsa mer på jobbet?! Vad säger de som läser?

I afton dans. Kanske med motorsågen som sällskap i bilen? Eller var skulle stormen gå?Bland kockar och brevbärare

BondelivetPosted by Åsa Fri, September 08, 2017 13:15:29

I brist på mat får det gå med potta? Eller kattmaten kanske var snäppet bättre?! Jag har inte placerat henne i närheten av någotdera. Det har hon fixat själv.

Vilket travande det blev igår! Många tusen steg med lillan på ryggen. Hade föresatt mig att stängsla till en grupp, minst, och kolla över stänge till tre andra och flytta. Började på andra gården och unnade mig att halvt skrämma livet ur kockarna som nu hyr huset på andra gården, för nionde året i rad. De stod och dividerade om ved när jag stoppade fram näsan bakom knuten på vedboden och sa Hej. Det tog en stund att komma därifrån.

Ett gäng kycklingar mosade i fönstret. Lika mosade la de sig när de stängdes in för sig själva igen.

När djuren sedan skulle släppas in var de självklart längst bort, längst in. Fick knata iväg och hämta dem, och invänta att samtliga var på rätt sida öppningen innan vi gick bortåt, så att ingen skulle följa med på insidan av den gamla hagen. Första gången jag gick över diket gick det bra. Andra gången också. Men när jag skulle över och stänga efter de sjutton djuren, var det värre.

Redo för nästa projekt. Precis framme vid bilen ringde dock brevbäraren och larmade om djur i byn norröver. "Ansvarar du för dem är det en ko som kommit fel..." Bara att ringa på drängen som plockades upp på vägkanten för infösning av kvigan som trillat ut.

Mat för både mig och lillan, och sonen som drängen hämtade vid bussen, och faktiskt även far och dotter som kommit hem. Så sena var vi. SEN iväg igen med lillan till mossen. Många turer fram och tillbaka igen och till sist skulle strömmen kopplas in. Vilken ström det var! Tillräckligt för att slå en signal till han som bor granne med aggregatet, då jag sett att bilen stod hemma. Men han var på jobbet ändå... Provade hans fru efter inrådan, men hon svarade inte. Iddes inte gå över halva byn bara för det, så jag fick knyta ihop snabbt. Och vara tacksam över att lillan ännu är för liten för att fatta. Men det slog bra i fingrarna, i blöta stövlar, regnbyxor blöta både på in och utsida - dags för nya - och genomvåta vantar...

Det här med att köra vilse i hembygden! Sist jag körde här låg där ett hus!

Hem för middag som maken fixat mellan tömning av bikupor och utfodringen i lagården. Han åkte och jag parkerade mig med barnen i soffan.

Idag har det varit att förbereda. Fem omgångar vatten till hönorna, tre inne och två ute, djuren hemma flyttade. Maken har kört ved till hajk-platsen så de slipper frysa i helgen. Jag kröp ner en stund, så jag pallar några timmars bilkörning. Lagom att jag vaknat till igen ringde en säljare för nåt, precis ur duschen ringde en granne till andra gården och undrade om det var ok så som det rök från båtplatsen som hör till andra gården. (Kockarna fick byggvirke att elda med. Det har legat ute...) Och strax efter ringde maken då nämnda kockar ringt sömmerskegrannen om en kviga på vift. Troligen har nåt vilt djur sprungit genom tråden i vanlig ordning, och kvigan följt efter. Hon gillade visst inte asfalt och hade gått in igen. En kock stod på vägkanten och vaktade den nerrivna tråden, så den inte skuttade upp i stolparna igen!

Det är ju modernt (och garanterat supersmidigt- jag har aldrig provat och nu känns det inte lönt!) med adapter mellan bilstol-vagn. Funkar med sittdel också. Om man inte är alldeles för mån om den!

Dags att fixa lunch och packa bilen. Drängarna tar rutinerna, Jirka är kopplad på jouren. Nu smiter vi och hoppas att det håller sig lugnt hemma.

Trevlig helg önskar tokungen!Next »